Путин не вижда необходимост от втора мобилизация за Украйна

Путин не вижда необходимост от втора мобилизация за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.12.2022
  • Share:

Руският президент предупреди, че нашествието в съседната страна може да се превърне в дълъг процес

 

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че не вижда необходимост от втора вълна на мобилизацията в подкрепа на силите му в Украйна, но предупреди, че деветмесечното нашествие на Русия може да се превърне в „дълъг процес“, пише Financial Times.

В изказване чрез видеоконферентна връзка по време на годишно заседание със съвета му по човешките права в сряда Путин се опита да успокои руснаците, че войната в Украйна върви благоприятно за Москва въпреки поредицата от катастрофални пречки, които подкопават обществената подкрепа.

Макар че Кремъл не търпи почти никакви критики за т. нар. „специална военна операция“ в Украйна, изказването на Путин показва желанието му да успокои обществените притеснения в момент, когато военната му кампания буксува.

В последните два месеца руската армия беше изтласкана от части от територия, която Путин се опита официално да анексира няколко седмици по-рано, като беше надмината по численост и въоръжение от украинската контраофанзива, снабдявана с модерно западно оръжие.

Путин заяви, че проблемите с оборудването вече са били решени и настоя, че мобилизираните военни са достатъчни за нуждите на армията, въпреки че преди време Кремъл отказа да потвърди или да отрече широко разпространени слухове за втора мобилизация в началото на следващата година.

„При тези условия разговори за допълнителни мерки за мобилизация просто са лишени от смисъл. Няма нужда от тях за държавата или министерството на отбраната в настоящия момент“, каза Путин в сряда.

Преди време Съветът за човешките права беше един от малкото руски форуми за публични критики срещу Путин, включително от няколко независими активисти. Но преди заседанието в сряда Кремъл го напълни с лоялисти и кореспонденти на държавни медии

Някои от предишните членове на съвета напуснаха Русия, след като тя забрани „дискредитирането на въоръжените сили“ през март.

Путин призна, че опасенията от ядрена война растат и не обеща, че Русия няма да извърши първия удар, защото „няма да нанесем и втория заради ограничените ни способности да използваме това оръжие, ако ни нанесат ядрен удар“, допълни той.

Руският президент обаче заяви, че Русия счита ядрените оръжия за спирачка. „Няма да тичаме из целия свят, размахвайки тези оръжия като бръснач. Но, разбира се, работим с допускането, че те съществуват.

Путин, който през юни се сравни с първия руски император Петър Първи и заяви, че неговата съдба е да върне и укрепи някои територии, отново се обърна към историята в сряда, за да оправдае войната в изказвания, които изглежда разкриват териториалните му амбиции в Украйна.

Той каза, че постигането на „резултати“ във войната може „да се окаже дълъг процес“, но Русия вече е спечелила нови територии и „това е много значителен резултат за Русия“.

„Защо да го крием? Азовско море се превръща във вътрешно море на Руската федерация“, заяви Путин, имайки предвид водите, обградени от Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г., и Югоизточна Украйна, чиито области бяха анексирани след скалъпени референдуми през септември. „Това са сериозни неща. Дори Петър Първи е продължавал да воюва, за да получи достъп до Азовско море“, отбеляза руският президент.

 

 

 

Станете почитател на Класа