Германия: Как полицията разби група превратаджии

Германия: Как полицията разби група превратаджии
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.12.2022
  • Share:

Мащабна операция на германската полиция сред крайнодесни групи и заговорници доведе тази сутрин до разбиване на клетка, планирала атентати по-специално срещу Бундестага, долната камара на парламента. Това съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес.

 

 

В Германия са арестувани 25 членове на движението „Граждани на райха“ (Reichsbuerger). Един арест е извършен в Австрия и още един – в Италия. Задържаните са заподозрени по-специално в „конкретна подготовка за насилствено нахлуване на малка въоръжена група в германския Бундестаг“, информираха прокурорите в съобщение.

Групата е била водена от 71-годишния наследствен принц на рода Ройс – Хайнрих Тринайсети, към който заговорниците са се обръщали като „принц Хайнрих“. Според първоначалните данни има още един лидер на организацията. Сред заподозрените са и действащ военен, както и резервисти. Част от организацията е била и рускинята Виталия, както и съдийка от Берлин и бивш депутат от „Алтернатива за Германия“.

 

Маскирани полицаи арестуват заподозрян „Гражданин на райха“ във Франкфурт. Снимка: АП/БТА

 

Пучистите са създали подобен на правителство „съвет“, също и военно крило. Терористичната организация дейно е вербувала привърженици, включително хора от силовите структури на Германия. Тя е била голяма и разклонена – в нея са членували високопоставени военни и бойци от специалните сили, добавя агенцията.

„Подозираме, че е било предвидено въоръжено нападение срещу конституционните органи“, коментира в Туитър министърът на правосъдието Марко Бушман, като спомена за „обширна антитерористична операция“. Предполага се, че групата се е свързала с представители на Русия, но не е получила одобрението на Москва.

Близо 3000 служители на реда осъществиха над 130 обиска в Германия. Освен арестуваните лица се разследват още 27 заподозрени, че членуват в престъпната клетка. Разследващите предстои да установят дали са подготвяни действия, представляващи държавна измяна, посочи прокуратурата.

Сформирана не по-късно от края на 2021 г., клетката има „за цел да преобърне държавния ред в Германия и да го замести с някаква собствена форма на държава“ – проект, който би могло да бъде осъществен само „чрез използване на военни и насилствени средства срещу представителите на държавата“, добавиха прокурорите от Карлсруе, които са натоварени с дела, засягащи държавната сигурност.

Разработвайки своя проект, мрежата „осъзнавала, че ще загинат хора“ – „междинен етап, смятан за необходим“ с оглед „промяна на системата“.

През последните години германските власти наредиха насилието от страна на крайнодесни групировки сред приоритетните заплахи за обществения ред, преди риска от джихадистки атаки. През пролетта те разбиха друга крайнодясна група, заподозряна, че е подготвяла атентати в страната и отвличане на здравния министър, въвел антиковидните ограничения.

Сред подобните движения са и „Гражданите на райха“, които отричат държавния ред, не признават институциите, не се подчиняват на полицията, не плащат данъци и подменят номерата на колите си. Предполагаемият брой участници в движението е около 20 000 в цяла Германия. Радикалното им крило предвижда и насилствени действия за постигане на целите на организацията.

Членовете на разбитата днес група споделят според прокуратурата и редица идеи на движението Кюанон (QAnon) – крайнодясна конспиративна организация, създадена в САЩ. Те са твърдо убедени, че Германия в момента се управлява от членове на т. нар. дълбока държава и за „освобождението“ на страната е необходима незабавна намеса на „Алианса“ – тайно дружество с техническо надмощие над „дълбокото“ ръководство, което да включва правителства, разузнавания и военни от различни страни, сред които Русия и САЩ.

 

 

 

Станете почитател на Класа