Ще бъде ли продадена шведска военна авиация на Киев?

Ще бъде ли продадена шведска военна авиация на Киев?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.12.2022
  • Share:

 Въз основа на реториката на официален Киев най-популярните видове оръжия, които въоръжените сили на Украйна искат от Запада, са системите за противовъздушна отбрана и бойните самолети. Киев моли за самолети от пролетта, като непрекъснато среща "разбиране", а след това – пристигат "причини за отказ".

 

 

Вашингтон очевидно не бърза да даде на украинците авиация, въпреки че често се чуват изявления от страна на САЩ за окончателното и решително желание да предоставят на Киев реактивни изтребители или поне турбовитлови щурмови самолети.

През това лято The Time публикува репортаж, че украински пилоти се обучават на симулатори на американските щурмови самолети A-10 Thunderbolt, но все още няма щурмови самолети.

По едно време изявлението на американския генерал от военновъздушните сили Чарлз Браун за предстоящите доставки на изтребители в Украйна предизвика сензация, а конгресмените Адам Кинзингер и Криси Хулахан внесоха законопроект за започване на обучение на украински пилоти в Щатите за водене на бойни операции на самолети F -15 и F-16.

Тогава се заговори, че Словакия ще предаде своите МиГ-29 на Киев до септември. Пак по това време поляците заговориха за готовността си да дадат съветските МиГ-ове на Зеленски в замяна на F- 16 . Все още обаче нищо.

На 20 ноември ръководителят на републиканското крило на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Джим Риш каза : „Когато воювахме във Виетнам и Корея, руснаците доставяха както самолети, така и пилоти на нашите противници! Време е Америка да отговори със същото“. С това мнение обаче Риш, както самият той призна, е „в малцинството“.

Киев е наясно, че американците не бързат да предадат F-16 и затова насочват вниманието си към други възможности. Това е преди всичко JAS 39 Gripen , произведен от шведския авиопроизводител Saab. Европейският "Торнадо" и френският "Рафал" са непосилни за Киев, а Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна смята шведския самолет за бюджетен.

През лятото министърът на отбраната Резников се изпусна, че „не само F-16 са добри, но има и други самолети с модерен стандарт, като например шведския Gripen“. И тогава, в началото на ноември, експерти от британския Обединен институт за отбранителни изследвания ( RUSI ) побързаха да нарекат „Грипен” най-добрият вариант за украинските ВВС. Според тях шведските самолети, предназначени да поддържат въздушно превъзходство в борбата срещу руската авиация, „ще подобрят краткосрочното и средносрочното планиране на Украйна и ще сведат до минимум риска от руски ракетни удари с голям обсег“.

А на 28 ноември членът на шведския парламент, представител на Християндемократическата партия, член на правителствената коалиция, Магнус Якобсон , обяви необходимостта да се разреши продажбата на изтребители JAS 39 Gripen на Украйна .

Знам за интереса на украинците към закупуването на шведските самолети JAS 39 Gripen (Saab) и моята позиция е, че такъв вариант трябва да е възможен. Да, имаме закон, който забранява продажбата на оръжие на воюваща държава, но тъй като така или иначе вече доставяме оръжие на Украйна, трябва да намерим начин да осигурим и тази възможност. Затова аз също се застъпвам за увеличаване на военната и общата помощ за Украйна, както и продажбата на самолети JAS 39 Gripen“, каза шведът.

В Киев вече започнаха да галопират победоносно, въпреки че е очевидно, че шведите няма да направят и крачка без знанието на Съединените щати, неутралитетът им вече приключи. Въпросът за продажбата на „Грипени” на Киев няма да се решава в Стокхолм.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа