Холандският крал възложи изследване на кралската роля в колониализма

Холандският крал възложи изследване на кралската роля в колониализма
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.12.2022
  • Share:

Холандският крал Вилем-Александър е поръчал независимо изследване на ролята на кралското семейство в колониалното минало на страната, съобщи информационната служба на холандското правителство (RVD).
Трима холандски историци и експерт по правата на човека ще проведат разследването, което ще отнеме три години и ще обхване периода от края на 16 век до постколониалното настояще, каза RVD, без да уточнява подробности.
„Задълбочените познания за миналото са от съществено значение, за да разберем историческите факти и развития и да видим тяхното въздействие върху хората и общностите възможно най-ясно и честно", каза кралят в изявление.
По-късно този месец холандското правителство ще се извини за ролята си в робството по време на колониалното минало на нацията и се очаква да отдели около 200 милиона евро за фонд, насърчаващ осъзнаването на ролята на колониалната сила в робството и 27 милиона евро за откриване музей на робството.
Съобщението следва препоръката миналата година от консултативен съвет правителството да си признае трансатлантическата търговия с роби от 17-ти и 19-ти век за престъпления срещу човечеството.
Холандската централна банка по-рано тази година се извини за ролята си в търговията с роби и каза, че ще финансира проекти за повишаване на осведомеността за робството и за смекчаване на ефектите, които то все още има върху хората.
Холандците играят важна роля в световната търговия с роби от 17-ти век до премахването на робството в Холандия в края на 19-ти век.
С отбелязването на 150-ата годишнина от премахването следващата година суринамските групи за застъпничество и други засилват призивите си за репарации за потомците на поробени хора.
Холандската западноиндийска компания управляваше кораби, за които се смята, че са трафикирали 600 000 души в робство в продължение на векове, според холандски държавни данни. Поробените хора са били насилствено принуждавани да работят при тежки и дехуманизиращи условия в плантации в холандски отвъдморски колонии в Карибите и Южна Америка.
През април холандската банка ABN Amro се извини за подобно участие на своите юридически предшественици в търговията с роби, плантационното робство и търговията с продукти, произхождащи от робството.

Станете почитател на Класа