Одеса почти изцяло e без ток след атаки на руски дронове

Одеса почти изцяло e без ток след атаки на руски дронове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.12.2022
  • Share:

Цялата некритична инфраструктура в южния пристанищен град Одеса на Украйна остана без електричество, след като Русия използва дронове, за да удари енергийни съоръжения, казаха местните власти в събота, като голяма част от околния регион също беше засегната. Одеса, най-големият пристанищен град на Украйна, имаше население от повече от 1 милион преди инвазията на Русия на 24 февруари.
„Поради мащаба на щетите всички потребители в Одеса, с изключение на критичната инфраструктура, са изключени от електрозахранването", написа във Facebook кметът на Одеса Генадий Труханов.
В изявление, публикувано от градската администрация в Telegram, се казва, че руските атаки са ударили ключови далекопроводи и оборудване в района на Одеса в ранните часове на събота.
Областният управител на Одеса Максим Марченко каза, че Русия е използвала дронове „камикадзе", които летят докрай към целта си, и че два са били свалени над Черно море.
„В резултат на атаката няма електричество в почти всички области и общини на нашия регион", написа Марченко в Telegram.
От октомври Москва се цели в енергийната инфраструктура на Украйна с големи вълни от удари с ракети и дронове, като Киев призна в петък, че всяка една топло- и водноелектрическа централа в страната е била повредена.
Украйна твърди, че атаките са военни престъпления поради опустошителния им ефект върху цивилния живот, докато Москва твърди, че са военно легитимни.

Станете почитател на Класа