Основателят на фалиралата крипто-борса FTX е обвинен в измама на инвеститори

Основателят на фалиралата крипто-борса FTX е обвинен в измама на инвеститори
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2022
  • Share:

Сам Банкман-Фрид, основателят и бивш главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути FTX, е обвинен в измама, заговор за пране на пари, заговор за измама на САЩ и нарушаване на законите за финансиране на кампании.
Осемте наказателни обвинения, повдигнати от прокуратурата на САЩ за южния окръг на Ню Йорк, следват гражданските обвинения, повдигнати от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), обвиняващи 30-годишния бивш милиардер в измама на инвеститори. „Твърдим, че Сам Банкман-Фрид е построил кула от карти на основата на измама, като същевременно е казвал на инвеститорите, че това е една от най-сигурните компании в крипто. Предполагаемата измама, извършена от г-н Банкман-Фрид, е ясен призив към крипто платформите, че те трябва да спазват нашите закони", каза председателят на SEC, Гари Генслер.
„Това е една от най-големите финансови измами в американската история. Макар досега да е обвинен само Банкман Фред, не сме приключили", каза Дамян Уилямс, американски прокурор за южния окръг на Ню Йорк.
В понеделник полицията на Бахамските острови арестува Банкман-Фрид, след като получи официално известие от САЩ за наказателни обвинения срещу него. Беше му отказано освобождаване под гаранция от съдия на Бахамските острови, след като прокурор каза, че има риск да избяга, съобщи New York Times.
Сред другите обвинения, Банкман-Фрид е обвинен в използване на депозити на клиенти на FTX, за плащане на дългове и разходи на неговия хедж фонд Alameda Research. Обвинителният акт също така твърди, че Банкман-Фрид и други са заговорничили да нарушат федералните правила за политически дарения.
Банкман-Фрид беше един от най-големите дарители на демократите, но той каза, че е давал и на републиканците, криейки даренията като „тъмни пари". Други субекти на FTX даваха пари и на двете страни, като лобираха сред политиците за благоприятно регулиране на криптовалутата.
Състоянието на Банкман-Фрид беше оценено на 26 милиарда долара преди колапса на компанията му. Той и FTX бяха щедри дарители на медийни групи, благотворителни организации и политици, давайки най-малко $95 000 на политици, които сега разследват FTX, според анализ на Wall Street Journal.
Има ужас и гняв от мащаба на бъркотията по време на изслушване на комисията по финансови услуги във вторник. Новият главен изпълнителен директор на FTX, Джон Рей III, каза, че „никога не е виждал такава пълна липса на водене на записи" в компания.
Банкман-Фрид е скрил своето отклоняване на средства на клиенти на FTX към Alameda Research, като същевременно е набрал повече от $1,8 милиарда от инвеститори, включително около $1,1 милиарда от около 90 базирани в САЩ инвеститори.

Станете почитател на Класа