Германия е в риск от недостиг на газ

Германия е в риск от недостиг на газ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2022
  • Share:

Германия спестява по-малко газ от необходимото, за да изключи недостига тази зима, каза ръководителят на германската агенция за енергийни мрежи, тъй като страната не е изпълнила ключовата си цел за 20% намаление на потреблението на фона на падащите температури.
Германия, която черпеше около половината от нуждите си от природен газ от Русия преди началото на войната в Украйна, се бори да отвори нови източници на енергия през последните десет месеца.
Въпреки това през лятото министърът на икономиката Робърт Хабек обяви цел за общи намаления от 20% в цяла Германия, което е по-високо от целта от 15%, поставена от Европейската комисия.
След сравнително мека есен, през която германските фирми и домакинства спестиха повече газ, отколкото се изисква от плана за извънредни ситуации, а резервоарите за съхранение се напълниха до почти 100%, рязкото застудяване в края на миналата седмица предизвика тревога.
„В момента общите спестявания са само 13%. Ако това отклонение остане, все още не трябва да се тревожим. Но през следващите няколко дни ще остане студено. При температури от -10C потреблението на газ нараства драстично", каза Клаус Мюлер, ръководител на федералната мрежова агенция за комунални услуги Bundesnetzagentur, пред вестник Tagesspiegel.
Засега резервоарите за съхранение на газ в Германия остават около 95% пълни и страната планира да открие тържествено първия си терминал за внос на втечнен природен газ (LNG) в пристанището на Вилхелмсхафен в Северно море в събота. „Скоро ще имаме три терминала за течен газ и получаваме добри доставки от Норвегия, Холандия, Белгия, а също и през Франция" каза Мюлер.
Той отхвърли възможността домакинствата да преминат към електрически нагреватели и да претоварят мрежата. „По време на застудяване през ноември хората можеха да имат глупавата и скъпа идея да отопляват домовете си с електричество вместо газ. За щастие никой не го направи", каза Мюлер.
Тъй като спирането на доставките на газ от Русия изглежда постоянно, след експлозиите на тръбопроводите „Северен поток 1" и „Северен поток 2" през септември, в Берлин продължава да има нервна несигурност относно дозирането на газа през зимата на 2023-24 г., както и възможността за актове на саботаж в други области на критичната енергийна инфраструктура.
Ако германското правителство обяви извънредна ситуация с газа, агенцията на Мюлер ще има избор между това да ограничи доставките на газ за цели германски региони, за отделни компании с особено високи изисквания или за сектори от индустрията, които обяви за нежизненоважни.
„Мисля, че е важно правителствата да бъдат честни пред своите граждани: без значително намаляване на потреблението на газ няма да преминем тази зима без проблеми. Премълчаването на рисковете или отричането им е грешна стратегия", каза Мюлер.

Станете почитател на Класа