Османи в Атина: Отношенията между Северна Македония и Гърция са пример за добросъседство

Османи в Атина: Отношенията между Северна Македония и Гърция са пример за добросъседство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2022
  • Share:

Османи изрази благодарност за подкрепата, която Северна Македония получава от Гърция в процеса на европейската си интеграция

 

 

Министрите на външните работи на Република Северна Македония и на Гърция Буяр Османи и Никос Дендиас разговаряха днес в Атина, съобщиха от пресцентъра на МВнР в Скопие. Сред акцентите на срещата са били взаимодействието в рамките на НАТО и на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, както и на ОССЕ с фокус върху председателството на Северна Македония.

На срещата е било изразено задоволство от динамиката, с която се развиват отношенията между двете съседни държави, от ползотворното сътрудничество в множество сфери и проекти от взаимен интерес, както и от перспективата за по-нататъшното им развитие на двустранно, регионално и многостранно равнище. Двамата са обсъдили и прилагането на договора от Преспа и положителното му въздействие върху цялостните отношения и сътрудничество между двете страни.

„Наистина съм доволен, че отношенията между Северна Македония и Гърция са истински пример за добросъседство и пример за това как се изгражда стабилно и дългосрочно приятелство, основано на взаимно доверие и уважение. Имаме споразумение за стратегическо партньорство, последователното изпълнение на което е основа за по-нататъшно сътрудничество и допълнително укрепване на близките ни отношения“, е посочил Османи, оценявайки като най-добър индикатор за двустранните отношения ръста на стокообмена между двете страни. Той изрази благодарност за подкрепата, която Северна Македония получава от Гърция в процеса на европейската си интеграция, пише в съобщението.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа