Сделката на Турция за покупка на американските Ф-16 е пред финал

Сделката на Турция за покупка на американските Ф-16 е пред финал
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2022
  • Share:

Въпреки намерението на Белия дом да завърши продажбата, Турция ще трябва да преодолее възраженията в Конгреса

 

 

Турският вестник „Хуриет“ съобщава за положителен климат в отношенията между САЩ и Турция по въпроса за продажбата на изтребители F-16 на Анкара, представяйки в днешната си публикация стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се финализира споразумението.

Въпреки намерението на Белия дом да завърши продажбата, Турция ще трябва да преодолее възраженията в Конгреса. "Ако няма възражения в рамките на 30 дни, споразумението ще влезе в сила. За да се осъществи продажбата, нито един сенатор в Конгреса не трябва да възразява", съобщава „Хюриет“ , отбелязвайки възраженията на сенатор Боб Менендес. Всъщност изданието съобщава, че турски служители отправиха две молби за среща с Менендес по време на предишното си посещение в САЩ, но сенаторът не пожела да се срещне с тях.

Първоначално, както изданието съобщава, измененията, съдържащи условията за продажба на F-16 от Вашингтон на Анкара, бяха премахнати от законопроекта за бюджета за отбрана на САЩ , като по този начин проправиха пътя за среща на външните министри на двете страни през януари, за да "размразяване" на разговорите.


Тогава е възможно турският президент Реджеп Тайип Ердоган също да пътува до САЩ, за да се срещне с колегата си Джо Байдън. Ако всичко върви добре, Държавният департамент на САЩ ще информира Конгреса за продажбата на F-16.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа