Многохиляден митинг в подкрепа на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу

Многохиляден митинг в подкрепа на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2022
  • Share:

Социологическите проучвания показват, че 52-годишният кмет на Истанбул е един от най-вероятните потенциални претенденти да победи Ердоган в пряка надпревара на президентските избори догодина

 

 

Хиляди хора се събраха на централен площад в Истанбул в знак на солидарност с опозиционния кмет на града, след като му беше забранено да участва в политиката преди президентските избори догодина, предават АФП и БНР.

В сряда наказателен съд осъди Екрем Имамоглу на повече от две години затвор и му забрани да участва в политиката за същия период от време за "обида на държавен служител" през 2019 г.

Имамоглу ще продължи да изпълнява длъжността кмет на най-големия турски град, докато се разглежда жалбата му по дело, свързано с изключително оспорваните избори, на които първоначалната му победа беше анулирана.

Обжалването може да бъде разгледано по всяко време и да унищожи всяко предложение да се кандидатира в президентската кампания през юни.

Държавният департамент на САЩ заяви, че е "дълбоко обезпокоен и разочарован" от потенциалното отстраняване на един от най-големите съперници на президента Реджеп Тайип Ердоган от политическата сцена.

Германия нарече това "тежък удар върху демокрацията", а Франция призова Турция да "обърне посоката на отдалечаване от върховенството на закона, демокрацията и зачитането на основните права".

Раздробената турска опозиция се бори да се обедини около един кандидат, който да оспори двадесетгодишното управление на Ердоган на предстоящия вот.

Социологическите проучвания показват, че 52-годишният кмет на Истанбул е един от най-вероятните потенциални претенденти да победи Ердоган в пряка надпревара.

Но лидерът на неговата светска партия CHP Кемал Киличдароглу - бивш държавен служител- все още настоява усилено за друга кандидатура.

Мерал Акшенер от националистическата партия "Iyi" също отбеляза рязко покачване на електоралния си рейтинг.

Раздробената опозиция се възползва от съдебното дело, за да се опита да даде тласък на замиращата си кампания.

Имамоглу и лидерите на шестте турски опозиционни партии излязоха рамо до рамо през тълпа от поддръжници на митинг, чиято цел беше да покажат способносттта си да бъдат алтернатива.

"Абсолютно не се страхувам от тяхната нелегитимна присъда", заяви Имамоглу пред развяващата знамена тълпа. "Нямам съдии, които да ме защитят, но зад мен стоят 16 милиона жители на Истанбул и нашата нация".

Социологическите проучвания показват, че решението от сряда заплашва да се обърне срещу Ердоган.

Рейтингът на турския лидер (Ердоган) започна да се възстановява от дъното, достигнато по време на икономическата криза през миналата година.

Проучване на MetroPoll обаче показа, че дори избирателите на партията на Еродган с ислямски корени - ПСР, смятат, че делото срещу кмета е "политическо".

Проучването на MetroPoll показа, че 28,3% от избирателите на ПСР смятат, че делото се корени в политиката, докато 24,2% смятат, че то е свързано с "клевета".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа