Без решение по тавана на цените на газа на срещата на върха в Брюксел

Без решение по тавана на цените на газа на срещата на върха в Брюксел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2022
  • Share:

По този въпрос министрите на енергетиката ще заседават отново в понеделник, след като не стигнаха до съгласие тази седмица

 

 

Европейските лидери са дали мандат за постигане на споразумение за т.нар. корекционен пазарен механизъм, по-известен като таван на цената на газа, но не постигнаха окончателно решение, предаде БНР.

По този въпрос министрите на енергетиката ще заседават отново в понеделник, след като не стигнаха до съгласие тази седмица.

Европейските лидери приеха заключения в областта на енергетиката, в които призовават Съвета на ЕС да довърши работата си по тавана на газа, започната тази седмица. Енергийните министри се събират на ново заседание в понеделник. Въпреки постигнатото съгласие, лидерите не посочват конкретна цифра за таван на цените на газа с мотива, че това трябва да направи Съветът на ЕС.

Те настояват също да се ускори приемането на регламента за засилване на солидарността между страните членки и по-конкретно чрез енергийната платформа на ЕС, трансгранична обмяна на синьо гориво и надежден източник за определяне на неговите цени.

В момента това се прави по индекс TTF, който се смята за остарял, тъй като той отчита само газа по тръба.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа