Талибанският министър защити затварянето на университетите за жени

Талибанският министър защити затварянето на университетите за жени
  • Written by:  Меламед
  • Date:  
    24.12.2022
  • Share:

Министърът на висшето образование в правителството на талибаните в Афганистан защити решението си да забрани на жените да посещават университети – указ, който предизвика глобална реакция и протести в страната.
Управляваната от талибаните администрация на Афганистан обяви по-рано тази седмица, че е затворила университетите за жени отчасти поради това, че студентките не се придържат към нейното тълкуване на ислямския дрескод, както и взаимодействието между студенти от различни полове.
Студентките бяха изхвърлени от кампусите в сряда и министерството на висшето образование каза, че достъпът им ще бъде спрян „до второ нареждане". Десетки жени се събраха пред Кабулския университет в четвъртък, за да протестират в първата голяма публична демонстрация в столицата след решението. В столицата около две дузини жени дефилираха по улиците, скандирайки за свобода и равенство. „Всички или никой. Не се страхувайте. Заедно сме", скандираха те.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че „талибаните се опитват да осъдят жените в Афганистан на мрачно бъдеще без възможности, като им забраняват да посещават университети. Афганистанските жени заслужават по-добро. Афганистан заслужава по-добро. Талибаните току-що окончателно отхвърлиха целта си да бъдат приети от международната общност."
Действащият министър на висшето образование Неда Мохамад Надим, в първите си коментари по въпроса, каза пред афганистанската държавна телевизия RTA, че няколко проблема са довели до решението. „Казахме на момичетата да носят подходящ хиджаб, но те не го направиха и носеха рокли, сякаш отиват на сватбена церемония. Момичетата учеха селско стопанство и инженерство, но това не отговаряше на афганистанската култура. Момичетата трябва да учат, но не в области, които противоречат на исляма и афганистанската чест".
Министърът на висшето образование каза „Талибаните помолиха света да не се намесва в нашите работи, тъй като дискусиите относно образованието на жените продължават".
Блинкен призова талибаните да отменят забраната, "В момента сме ангажирани с други държави по този въпрос. Ще има проблеми, ако това не бъде отменено. Ще ги преследваме със съюзници и партньори", каза държавният секретар на САЩ на пресконференция, отказвайки да предостави подробности.

Станете почитател на Класа