Полярните мечки изчезват от „световната столица на полярните мечки“ в Канада

Полярните мечки изчезват от „световната столица на полярните мечки“ в Канада
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.12.2022
  • Share:

Полярните мечки изчезват бързо от западната част на залива Хъдсън в южния край на канадската Арктика, според правителствено проучване. В доклада се казва, че е имало драматичен спад в броя на женските мечки и по-специално на малките.
Изследователите прелитат региона, който включва град Чърчил, туристическа дестинация, рекламирана като „световната столица на полярните мечки", на всеки пет години, за да преброят броя на мечките и да екстраполират тенденциите в популацията.
По време на последното проучване в края на август и началото на септември 2021 г., чиито резултати бяха публикувани по-рано този месец, те забелязаха 194 мечки и въз основа на това преброяване оцениха обща популация от 618, което е спад от 842 пет години по-рано.
Сравнението с оценките на въздушните проучвания от 2011 г. и 2016 г. предполага, че популацията на западния залив Хъдсън „може да намалява сериозно", се казва в проучването. То също така разкрива „значителни спадове в изобилието на възрастни женски и невъзрастни мечки между 2011 г. и 2021 г. Наблюдаваният спад е в съответствие с дългогодишните прогнози относно демографските ефекти от изменението на климата върху полярните мечки", казаха изследователите.
Те също така цитираха възможни разселвания в съседни региони и лов за намаляване на населението.
Местообитанието на морския лед на мечките изчезва с тревожна скорост, като далечният север на планетата се затопля до четири пъти по-бързо от останалия свят. Морският лед е станал по-малко дебел и се разпада по-рано през пролетта и замръзва по-късно през есента.
Мечките разчитат на леда, за да могат да търсят храна - тюлени, да се движат и да се размножават. Ледът в залива Хъдсън е намалял с близо 50% през лятото от 80-те години на миналия век, според Националния център за данни за сняг и лед на САЩ.
Доклад, публикуван преди две години в списанието Nature Climate Change, предполага, че тази тенденция може да доведе до почти изчезване на полярните мечки в залива, отбелязвайки, че през 80-те години на миналия век е имало 1200 на западните брегове.

Станете почитател на Класа