Блинкен започна обиколка в Близкия изток с призив за спокойствие

Блинкен започна обиколка в Близкия изток с призив за спокойствие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Египет, за да започне тридневно посещение в Близкия изток, където ще се опита да облекчи израелско-палестинското напрежение след избухването на насилие.
Държавният секретар на САЩ ще пътува до Ерусалим, за да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху, а след това до Рамала, за да проведе разговори с палестинския лидер Махмуд Абас.
Блинкен отдавна планираше посещението, за да види новото дясно правителство на Израел, но пътуването придоби нова спешност след някои от най-лошите прояви на насилие от години.
Десет души бяха убити при нападение на израелската армия срещу бежанския лагер Дженин на окупирания Западен бряг в четвъртък, в една от най-смъртоносните подобни операции от десетилетия. Израел каза, че е атакувал бойци на Ислямския джихад и по-късно удари обекти в управляваната от Хамас Ивица Газа в отговор на ракетен обстрел.
В петък палестински въоръжен мъж уби седем души пред синагога в квартал на заселници в Източен Йерусалим, а в събота последва ново нападение.
Блинкен ще призове „за предприемане на стъпки за деескалация на напрежението", каза говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, докато осъждаше „ужасното" нападение в синагогата.
„Най-важното нещо в близко бъдеще е да се опитаме да се успокоим", каза Блинкен пред саудитския информационен бюлетин Ал Арабия в интервю в неделя, според стенограма на Държавния департамент.
Неотдавнашната вълна от насилие вероятно фигурира и в разговорите между Блинкен и египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, чиято традиционна роля на страната на посредник в Близкия изток му помогна да остане ключов партньор на САЩ въпреки критиките на президента Джо Байдън към неговото отношение към човешките права.
Посещението на Блинкен е част от усилията на администрацията на Байдън да се свърже бързо с Нетаняху, който се завърна на поста в края на декември, ръководейки най-дясното правителство в историята на Израел.
Най-дълго управлявалият министър-председател на Израел имаше тежки отношения с последния президент демократ Барак Обама, тъй като Нетаняху открито застана на страната на противниците му републиканци срещу дипломацията на САЩ с Иран. Екипът на Байдън се стреми „да избегне конфронтация с Нетаняху", отбелязвайки силната подкрепа за израелския лидер сред републиканците, които сега контролират Камарата на представителите.
Очаква се Блинкен по време на пътуването си да повтори подкрепата на САЩ за палестинска държава, перспектива, която малцина очакват да напредне при новото израелско правителство.

Станете почитател на Класа