Шолц от Букурещ: Решението за влизането на Румъния в Шенген е взето късно, но е напълно заслужено

Шолц от Букурещ: Решението за влизането на Румъния в Шенген е взето късно, но е напълно заслужено

Благодарен съм за ролята, която играе Румъния за сигурността на Европа. Приносът й като основен участник в многонационалната бригада, в която си сътрудничим, укрепва сигурността на Югоизточния фланг на НАТО, заяви германският канцлер

 

 

Германският канцлер Олаф Шолц поздрави Румъния за влизането ѝ в Шенген. "Решението е взето късно, но напълно заслужено", заяви политикът на конференция в Букурещ, посветена на срещата на лидерите на Партията на европейските социалисти. На събитието в сградата на румънския парламент присъстваха и еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит, който е кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия, както и председателят на ПЕС Стефан Льовен.

„Благодарен съм за ролята, която играе Румъния за сигурността на Европа. Приносът й като основен участник в многонационалната бригада, в която си сътрудничим, укрепва сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и сигурността на Европа. През последните 17 години Румъния беше горд и важен член на ЕС, нека я приветстваме в общото Шенгенско пространство. Най-накрая се случи, късно, но напълно заслужено“, подчерта Олаф Шолц.

По време на изказването си той осъди “безпричинно” започнатата от Русия война в Украйна и съобщи, че Германия е вторият най-голям поддръжник на Украйна в контекста, в който е отделила военна подкрепа на стойност 28 милиарда евро. 

Олаф Шолц засегна и темата за изборите за Европейски парламент.

“Европейските избори са много близо. Европа, която се стреми към просперитет, е най-добрият отговор за популистите и автократите”, каза германският канцлер. 

На свой ред председателят на ПЕС Стефан Льовен поздрави Румъния за присъединяването й към Шенгенското пространство по въздух и вода.

"Ние осъждаме безполезното вето, което Австрия изрази. Няма причина да се отказва на румънците същата свобода на движение, която вече имат други европейски граждани", подчерта Льовен. 

По подобен начин прозвуча и изказването на кандидата на ПЕС за председател на Европейската комисия Никола Шмит.

"Скандално е, че останахте в чакалнята толкова дълго. Шенген е място, което познавам много добре, това е село в Люксембург, но това е символ на това какво означава свободна Европа, Европа, в която хората могат да се движат свободно, Европа без граници, а реалността е, че тези, които се противопоставиха на пълното прилагане на Шенгенското споразумение, са консерватори в Австрия и други части на Европа. Ние трябва да гарантираме, че заедно с моите колеги от Комисията ще се погрижим, че това Шенгенско споразумение ще се прилага изцяло за Румъния“, заяви Никола Шмит.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа