150 еврейски творци в Холивуд с отворено писмо в защита на Джонатан Глейзър: Холокостът не е оправдание за нов Холокост

150 еврейски творци в Холивуд с отворено писмо в защита на Джонатан Глейзър: Холокостът не е оправдание за нов Холокост

Хоакин Финикс, Елиът Гулд, Хло Финеман и над 150 други еврейски творци в защита на речта на режисьора Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на наградите Оскар.

 

 

 

В списъка от 151 подписали влизат още сестрата на Хоакин Финикс, Рейн, трикратно номинираната за Оскар Дебра Уингър, режисьорът Тод Хейнс, известният кино творец  Джоел Коен, режисьорът Лени Абрахамсън, звездата от „Развитие в застой”, Дейвид Крос, документалистката Ейми Бърк, актьорът от „Барби” Хари Нев, легендарният драматург Том Стопърд, комедиантката Кейт Берланд, Никол Холофсенър, Майк Лий, Илана Глейзър и много други. „Variety” (бел. ред. американското издание, публикувало писмото)  потърси лични представители на много от подписалите се, както и направи независима проверка, която да потвърди тяхното участие в списъка. 

В изявление за „Variety” Илана Глейзър заяви: „подписах това писмо, за да помогна в противопоставянето срещу този климат на мълчание, с който много от индустриите се сблъскват покрай войната на Израел в Газа, навлизаща вече в седмия месец. Полемиката около Джонатан Глейзър е само един от примерите.” Сценаристът Джеймс Шамус добави: „Минаха седмици от речта на Джонатан Глейзър на връчването на наградите на Академията, но ето че тази седмица абсолютно безсъвестното убийство на седем хуманитарни работници от организацията „Световна централна кухня”, както и на още безброй палестински цивилни, правят неговия апел за хуманност още по-спешен. Затова наш дълг като еврейски творци е да протестираме срещу клеветническата кампания, която бе започната срещу него”. 

След като посветената на Холокоста драма „Зона на интерес”  спечели Оскар на церемонията от 10-ти мaрт за най-добър чуждестранен филм, нейният режисьор Джонатан Глейзър използва речта си, за да адресира конфликта в Близкия изток. „Всички наши избори бяха направени така, че да отразят не какво се е случило тогава, а какво се случва сега. Филмът ни показва до какво води дехуманизацията в най-лошия й вид. Тя оформи цялото ни минало и настояще”, каза Глейзър. 
„Тази вечер заставаме пред вас като хора, които не приемат с еврейството и с Холокоста да бъде оправдавана една окупация, която доведе до конфликт толкова невинни хора. Независимо дали става дума за жертвите от 7-ми октомври в Израел или за жертвите от войната в Газа, всички те са жертви на тази дехуманизация и въпросът е как ще й се противопоставим.” 
Неговите думи срещнаха едновременно отрицание и възхита. В отворено писмо, публикувано на 18-ти март, над 1000 еврейски творци и директори в индустрията разкритикуваха речта на Глейзър, с мотива, че тя разпалва нарастващата антисемитска омраза по целия свят. Докато други като режисьора Кен Лоуч застанаха в негова защита, като нарекоха изявлението му „смело и изключително ценно”. Глейзър все още не е коментирал публично критиките срещу неговата реч, но по-рано тази седмица режисьорът дари седем подписани плаката на „Зона на интерес” на инициативата „Кино за Газа”, която събира пари за медицинска помощ за палестинците. 

„Ние сме еврейски творци, режисьори и представители на други творчески професии, които подкрепят изявлението на Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на тазгодишните Оскари. Ние сме разтревожени да видим как колеги от нашата индустрия изопачават и отхвърлят неговите забележки”, се казва в отвореното писмо. „Техните атаки срещу Глейзър са опасен опит за отклоняване на вниманието от ескалиращата военна кампания на Израел, която вече уби над 32 000 палестинци в Газа и доведе до глад стотици  хиляди. Ние тъгуваме за всички, които са били убити в Палестина и Израел през твърде многото десетилетия на конфликт, включително 1200 израелци, убити на 7-ми октомври при атаката на Хамас и 253-мата, взети за заложници”. 

Писмото продължава: „Атаките срещу Глейзър се опитват да накарат нашата индустрия да замълчи и допринасят за потискането на свободното слово и несъгласието – качества, които нашето поле на дейност би трябвало да цени най-много. Глейзър, Тони Къшнър, Стивън Спилбърг и безброй други артисти със всякакъв произход порицаха убийството на цивилни палестинци. Ние би трябвало да можем да направим същото, без погрешно да бъдем обвинявани, че разпалваме антисемитизъм. Ние почитаме Холокоста, като казваме: „Никога отново за никого””, категорични са творците. 

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

„Ние сме еврейски творци, режисьори и представители на други творчески професии, които подкрепят изявлението на Джонатан Глейзър от церемонията по връчването на тазгодишните Оскари. Ние сме разтревожени да видим как колеги от нашата индустрия изопачават и отхвърлят неговите забележки. Техните атаки срещу Глейзър са опасен опит за отклоняване на вниманието от ескалиращата военна кампания на Израел, която вече уби над 32 000 палестинци в Газа и доведе до глад стотици  хиляди. Ние тъгуваме за всички, които са били убити в Палестина и Израел през твърде многото десетилетия на конфликт, включително 1200 израелци, убити на 7-ми октомври при атаката на Хамас и 253-мата, взети за заложници. 
Атаките срещу Глейзър се опитват да накарат нашата индустрия да замълчи и допринасят за потискането на свободното слово и несъгласието – качества, които нашето поле на дейност би трябвало да цени най-много. 

Глейзър, Тони Къшнър, Стивън Спилбърг и безброй други артисти със всякакъв произход порицаха убийството на цивилни палестинци. Ние би трябвало да можем да направим същото, без погрешно да бъдем обвинявани, че разпалваме антисемитизъм. В неговата реч Глейзър попита как можем да се противопоставим на дехуманизацията, която доведе до масови зверства в исторически план. Да бъде възприето като обида подобно изявление само подценява неговата спешност. Ние трябва да можем да посочим израелските апартейд и окупация – нещо, което е признато от водещите организации за човешки права, без да бъдем обвинявани в пренаписване на историята. 

Директорът на мемориала Аушвиц доктор Пьотр Цивински, написа: „Зона на интерес” не е филм за Шоа (бел ред. еврейската дума за Холокост), а е дълбоко предупреждение за човечеството и неговата природа.” Не бива да спестяваме това предупреждение за нито една група. За да запазим нашата човечност и да подсигурим общото си оцеляване, ние трябва да бием алармата всеки път, когато някоя група се сблъска с такава бруталност и опит за заличаване. 
Ние сме горди евреи, които отхвърлят превръщането на еврейската идентичност в оръжие, а споменът за Холокоста да служи като оправдание за това, което много експерти по международно право, включително водещи учени по Холокоста, вече наричат „геноцид в прогрес”. 

Отхвърляме фалшивия избор между еврейската сигурност и палестинската свобода. 

Ние подкрепяме всички онези, които настояват за постоянно спиране на огъня, включително за безопасното завръщане на всички заложници, незабавна доставка на помощ към Газа и край на бомбардировките и блокадата на Газа. 
Ние почитаме Холокоста, като казваме: „Никога отново за никого””

 

Източник: variety.com

Станете почитател на Класа