FT: Русия модифицира смъртоносни съветски бомби и променя хода на войната

FT: Русия модифицира смъртоносни съветски бомби и променя хода на войната

"Руските войски модернизираха и засилиха използването на стари съветски бомби, унищожавайки украински градове и давайки на Москва предимство на бойното поле", пише The Financial Times, като се позовава на изказване на военен блогър.



Бомбите се наричат ​​"планиращи бомби" и обикновено се изхвърлят от изтребители Су-34 и Су-35.

Като добавят евтини прибиращи се крила и система за сателитна навигация към съветските "тъпи бомби", руснаците вече могат да ги изстрелват дълбоко зад фронтовата линия и извън обсега на украинските системи за ПВО, пише западната медия, цитира "Фокус".

Отбелязва се, че бомбите могат да носят от 500 кг до 1,5 тона експлозиви на разстояние над 60 км, оставяйки кратери с ширина до 20 м и дълбочина 6 м. Те са толкова разрушителни, че украинските анализатори от групата Deep State заявиха това са оръжие, срещу което киевските сили "на практика нямат защита".

Според представители на Министерството на отбраната на Украйна само тази година руснаците са атакували Украйна с около 3500 такива управляеми авиационни бомби, което е 16 пъти повече от 2023 г. Само през третата седмица на март Русия е изстреляла повече от 700 управляеми въздушни бомби, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

За противодействие на Украйна са необходими много по-модерни системи за ПВО, пише FT.

Международният институт за стратегически изследвания заключи, че "нарастващият брой планирани бомбени атаки показва недостиг в противовъздушната отбрана".

Този ​​недостиг се дължи отчасти на забавянето на европейската военна помощ и на факта, че Конгресът на САЩ забавя пакет от помощ за Киев в размер на 60 милиарда долара.

Американските изтребители F-16, обещани от съюзниците, могат да помогнат на Украйна да унищожи руски бомбардировачи, които хвърлят тези бомби. Въпреки това, както заяви украинският министър на вътрепните работи Дмитро Кулеба, "те едва ли ще бъдат прехвърлени в Украйна преди средата на лятото".

Тези забавяния вредят на Украйна. Зеленски съобщи миналия месец, че Русия може да започне нова голяма офанзива в края на пролетта или началото на лятото. И украински официални лица са заявили пред FT, че въздушните бомбардировки на Москва вероятно ще бъде използвана, за да проправят пътя през нови укрепления, които Киев бърза да строи, за да предотврати настъплението на руските войски.

Станете почитател на Класа