Войната в Украйна като SciFi филм: Вкараха на фронта невидими щитове и...

Войната в Украйна като SciFi филм: Вкараха на фронта невидими щитове и...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2024
  • Share:

Защитни силови полета и невидими щитове, които преди изглеждаха като научна фантастика, вече са реалност на бойното поле в Украйна, пише Le Monde.



Изданието нарича "щитове“ системите за радиоелектронна борба (РЕБ), чието използване на фронта се е увеличило значително успоредно с увеличаването на използването на дронове.

"Украинската армия отчаяно се нуждае от повече куполи, за да защити своите войници и оборудване на фронтовата линия. Няколко специализирани украински производители търсят технологични, индустриални и финансови решения, за да отговорят на това търсене", отбелязва Le Monde.

Журналистите отбелязват, че електронната война стана особено актуална миналото лято, когато на фронта се увеличи използването на ударни дронове. Те не са скъпи, имат висока точност и дори могат да удрят зад фронтовите линии.

"В резултат на това придвижването в рамките на 10-километровата ивица по линията на съприкосновение стана изключително опасно. FPV дронове работят заедно с разузнавателни дронове, които постоянно летят отзад. Благодарение на постоянното присъствие на инфрачервени сензори бойното поле стана почти прозрачно“, пише Le Monde.

В тази връзка, според журналистите, ротацията, евакуацията и логистиката на фронта са се превърнали в много по-сложен процес, отколкото преди година, когато артилерията оставаше основната сила на бойното поле.

Интервюираните от изданието украински командири отбелязват, че руските дронове са основната причина за загубите в техните редици.

Станете почитател на Класа