WSJ: Американските дронове се оказаха чупливи и не помогнаха на Украйна

WSJ: Американските дронове се оказаха чупливи и не помогнаха на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2024
  • Share:

Американската компания Skydio предостави стотици от най-добрите си дронове на украинските въоръжени сили , за да помогнат в борбата с руските окупатори, но те се представиха зле.

 

 

Според The ​​Wall Street Journal безпилотните пилоти на Skydio са били изхвърлени от курса и изгубени поради руска електронна война. Изданието допълва, че повечето малки дронове, разработени от американски стартъпи, са се провалили в бойни условия. Това също е лоша новина за Пентагона, който се нуждае от надеждна доставка на хиляди дронове.

Американските безпилотни самолети са скъпи, дефектни и трудни за ремонт, казват производствени ръководители, украински военен персонал на фронтовата линия, украински служители и бивши американски военни служители.

Липсвайки решения на Запад, Украйна се обърна към по-евтини китайски продукти, за да подсили своя арсенал от дронове, съобщава УНИАН.

Изпълнителният директор на Skydio Адам Брай призна, че неговите дронове са безполезни.

Изданието, цитирайки украинските власти, отбелязва, че американските дронове са крехки и не могат да преодолеят руските технологии за заглушаване и изключване на GPS. Понякога не можели да излетят, да изпълнят мисията или да се върнат. Американските дронове често не могат да летят на обявените разстояния или да носят значителни полезни товари.

Ръководителите на американски компании за производство на дронове заявиха, че са изненадани от развитието на радиоелектронна война в Украйна.

Украинските въоръжени сили обаче са намерили начини да получат голям брой дронове, както и резервни части за тях, от Китай. Военните използват готови китайски дронове, предимно от SZ DJI Technology.

Освен това, както пише WSJ, Украйна е развила своята индустрия за дронове, използвайки компоненти от Китай. Украинските заводи произвеждат стотици хиляди малки, евтини дронове, които могат да носят експлозиви. Тя също така произвежда по-големи дронове, които могат да нанасят удари дълбоко в руска територия и да поразят руски кораби в Черно море.

Изданието отбелязва, че украинските въоръжени сили харчат около 10 хиляди дрона на месец и няма да могат да направят това, ако бъдат принудени да купуват скъпи американски дронове.

 

Станете почитател на Класа