Британското разузнаване обяви колко войници ще наеме Русия за войната тази година

Британското разузнаване обяви колко войници ще наеме Русия за войната тази година
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2024
  • Share:

Руската федерация планира да наеме 400 хиляди войници на договор за войната срещу Украйна тази година. Това съобщи британското министерство на отбраната в мрежата X (Twitter), позовавайки се на данни на разузнаването.

 

 

По-специално, в Руската федерация пролетната наборна служба започна на 1 април. В рамките му на военна служба ще бъдат призовани 150 хиляди войници на възраст от 18 до 30 години.

В същото време тези наборници ще служат 12 месеца във всички видове въоръжени сили на Руската федерация, но които все още не участват във войната срещу Украйна. Наборниците служат в гарнизони на територията на Руската федерация.

В сухопътните части наборниците обикновено образуват батальон, отделен от батальоните, които се комплектуват от войници по договор. Вероятно някои наборници служат в части на Руската федерация близо до границата с Украйна, и по-специално в звената за гранична сигурност.

В същото време руските сили, воюващи срещу Украйна, се комплектуват от военнослужещи по договор и резервисти, мобилизирани в края на 2022 г.

„По правило наборните войници са подложени на натиск да постъпят на договорна служба и след това да носят отговорност за войната в Украйна. Вероятно руските власти не искат да поемат риска от бойни загуби сред наборните войници, което вероятно би било непопулярно. Загубите сред доброволците са по-толерирани в обществото“, отбелязва разузнаването.

В същото време Руската федерация се стреми да набере около 400 хиляди войници за договорна служба през 2024 г.

„Това е за поддържане на нейните сили в Украйна, които претърпяха огромни загуби, и за подкрепа на обявените й планове за увеличаване на размера на въоръжените й сили до 1,32 милиона тази година и 1,5 милиона през следващата година“, отбелязва разузнавателната агенция.

През януари 2024 г. заместник-началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Вадим Скибицки каза, че групировката на руските сухопътни сили, воюващи в Украйна, възлиза на 462 хиляди души.

В началото на нашествието сухопътният компонент на участващите във войната окупационни сили наброява около 180-190 хиляди души. През февруари 2024 г. президентът Владимир Зеленски съобщи, че за две години на пълномащабна война руските нашественици са загубили 180 хиляди войници убити. Още до 500 хиляди руснаци бяха ранени. Президентът не назова броя на изчезналите.

 

Станете почитател на Класа