Столтенберг каза има ли непосредствена заплаха от Русия за страните от НАТО

Столтенберг каза има ли непосредствена заплаха от Русия за страните от НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.04.2024
  • Share:

Не отчитаме пряка непосредствена заплаха за някой от съюзниците. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

 

 

Изказването е в отговор на въпрос, свързан с предупреждението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че „война в Европа вече не е фантазия”.

Обстановката на фронта в Украйна остава сложна, посочи Столтенберг. По неговите думи забавянето на доставките на боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана води до повече щети от руския обстрел по украински цели и до напредване на руските сили.

НАТО работи за осигуряване на предвидима подкрепа за украинците, добави той и отбеляза, че този въпрос е бил обсъден на срещата му с президента на Финландия Александър Стуб.

Генералният секретар отчете, че Финландия е предоставила на Киев над два милиарда евро от началото на руското нападение и е подписала споразумение в областта на сигурността с Украйна.

„Границата между НАТО и Русия се удвои с приемането на Финландия в Алианса преди година и напълно съзнаваме своята отговорност”, посочи президентът Стуб. Той отбеляза, че задължителната военна служба в неговата страна не е отпаднала и днес на разположение на силите за отбрана са 90 000 служители, както и още 280 хиляди запасняци.

Финландия е една от малкото страни в НАТО, която разполага с ракети с голям обсег и втората по мащаб артилерия в Европа след Полша, допълни Стуб.

 

Станете почитател на Класа