Израелският външен министър: Ще нанесем военен удар по Иран, ако Техеран ни атакува от своя територия

Израелският външен министър: Ще нанесем военен удар по Иран, ако Техеран ни атакува от своя територия

Израелският външен министър заплаши Иран, че страната му ще бъде принудена да нанесе пряк военен удар по Ислямската република, ако еврейската държава бъде атакувана от иранска територия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

Израел Кац направи изявлението в социалната мрежа „Екс“ в момент на нарастващо напрежение между двете съперничещи си сили, след като неотдавна при въздушен удар по консулството на Иран в Сирия бяха убити високопоставени ирански генерали.

По-рано днес върховният лидер на Ислямската република аятолах Сайед Али Хаменей отново се зарече да отмъсти на Израел за нападението срещу иранското консулство в Дамаск.

Техеран смята Израел за отговорен за удара при който бяха убити 12 души, а цялата сграда от иранския дипломатическия комплекс бе изравнена със земята.

Израел не призна да е замесен в атаката, въпреки че се подготвя за ирански отговор.

Хаменей заяви днес в реч по случай края на свещения за мюсюлманите месец рамазан, че израелската въздушна атака е била „грешен ход“.

„Атаката им в района на консулството ни е равносилна на нападение по наша територия“, каза Хаменей в речта си, която беше излъчена по иранската държавна телевизия. „Този зъл режим трябва да бъде наказан и ще бъде наказан“.

Сред дванайсетимата убити при въздушния удар на 1 април имаше седем членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, четирима сирийци и член на ливанската шиитска групировка „Хизбула“, припомня АП.

 

Станете почитател на Класа