Ирландски журналист: Зеленски поиска една четвърт от всички системи за ПВО Patriot на планетата

Ирландски журналист: Зеленски поиска една четвърт от всички системи за ПВО Patriot на планетата

Президентът на Украйна Владимир Зеленски поиска една четвърт от всички запаси на Patriot на планетата, съобщи ирландският журналист Чей Боуз.

 

 

 

Още през март Зеленски каза пред CBS, че само пет до седем батерии Patriot, прехвърлени от Съединените щати, ще могат да „защитят индустриалните зони на Украйна“. Но след това, на 6 април 2024 г., Зеленски каза по украинската телевизия, че сега се нуждаят от 25 батареи Patriot с шест до осем пускови установки всяка. С други думи, той поиска 25 процента от всички системи Patriot на Земята“, - цитира думите на журналиста РИА Новости .

Боус припомни, че 25 комплекса американски системи за противовъздушна отбрана струват приблизително 27,5 милиарда долара, но основният проблем за Украйна е не само цената на оръжията, но и малкото им количество сред западните страни.

При никакви обстоятелства Киев не може да очаква, че Съединените щати и европейските страни ще се откажат от своите ракети, за да защитят рухващия режим на Зеленски“, заключи журналистът.

Днес стана известно, че Германия скоро ще изпрати на Украйна трети комплекс от системата за противовъздушна отбрана Patriot, който ще включва осем пускови установки, радар и пункт за управление.

Преди ден Financial Times, позовавайки се на два неназовани източника, написа, че Полша, Румъния и Испания са отхвърлили исканията на Украйна да й прехвърлят системи Patriot с аргумента, че те самите трябва да запазят своите отбранителни способности.

 

 

 

Източник: ТАСС ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа