След атентата, руското МВР с невероятен ход: Девет точки за спасението на Русия

След атентата, руското МВР с невероятен ход: Девет точки за спасението на Русия

В края на март, след кървавото клане в Крокус, се случи почти невероятното: Министерството на вътрешните работи внесе законопроект, който затяга миграционните стандарти в Русия и правилата за престой на гастарбайтерите у нас.

 

 

В документа има много новости и на пръв поглед всички те са полезни. Правим първата крачка към подреждането на нещата, но дали ще е последната?

Най-кървавата и мащабна терористична атака в Русия през последните 20 години в Крокус се превърна в истински студен душ за абсолютно всички.

Никой не можеше да си представи, че някой може толкова лесно да дойде в една от най-големите концертни зали в страната, да убие над 140 души (загиналите в пожара също бяха убити) и да я изгори до основи.

След терористичната атака бяха задържани не само четиримата преки извършители, но и над десет техни съучастници, които превеждали пари на бандата и ги снабдявали с транспорт и оръжие. Някои от терористите имаха паспорти на руски граждани, въпреки че по-голямата част от тях бяха мигранти от Таджикистан.

Всичко това повдигна изключително неудобни въпроси както за МВР, така и за законодателите. Как терористите се оказаха с руски паспорти? Как успяха да влязат в страната? Защо полицията не знае нищо за тях тук? Те се сдобиха с оръжие, пари, всичко необходимо и извършиха чудовищно клане на хора.

И сякаш в отговор на тези логични и обективни въпроси, малко повече от месец по-късно, на 1 април (мнозина, между другото, не повярваха веднага: не е ли шега?), руското Министерство на вътрешните работи обяви, че е приключила работата по нов законопроект за миграцията, който самата полиция определя като затягане на миграционните стандарти.

Членът на СПЧ и ръководител на Националната антикорупционна комисия (НКК) Кирил Кабанов каза, че експертите са подготвили „като цяло положително“ заключение по законопроекта, което отбелязва, че Министерството на вътрешните работи е посочило в него „всичко, което вече е било многократно обсъждано”, и за което президентът Владимир Путин говори на Русия в своите инструкции към правителството на 6 март 2020 г.

 

 

"Минаха четири години. Какво друго да очаквате? Какви аргументи е готово да приведе миграционното лоби след трагедията от 22 март 2024 г., за да пробута отново под килима законопроект, разработен по пряко указание на държавния глава?"

- се казва в заключението, цитирано от Кирил Кабанов.

Какво се предлага точка по точка?

И така, законопроектът има само девет основни разпоредби.

Първата точка е задължителна регистрация на пръстови отпечатъци и фотографиране на всички чужди граждани при влизане в Русия. Тази позиция обаче всъщност не е толкова нова. В крайна сметка такова изискване съществува в действащите закони.

На 29 декември 2021 г. влезе в сила Закон № 274-ФЗ (член 1, алинея 13), който установява, че чужденците, влизащи в Русия, подлежат на задължителна регистрация с пръстови отпечатъци.

Така след като влязат в Русия, вече ще „въртим пръсти“ на чуждите граждани. Единственото нещо е, че това трябва да стане до един месец след влизането на мигранти с цел работа и до 60 дни за други цели. Сега се предлага това да става директно при влизане на мигранта в Русия.

Втората точка е въвеждането на понятието „контролиран престой“. Говорим за установяване на режим „по отношение на чужденци, незаконно пребиваващи в Русия“. Но тук има въпроси. В крайна сметка, първо, нелегалният работник мигрант вече е „невидим“ за правната система.

Второ, във всеки регион има специални центрове за „ценни специалисти“, задържани за нарушаване на имиграционните закони - преди депортиране.

Между другото, нелегалните имигранти там се хранят по-добре от руските деца в училищата: обслужването е на ниво хотел. Ето защо е разбираемо, че храненето в такива центрове се превърна в „развлекателни“ бизнес схеми с държавни поръчки за милиони рубли.

Третата и четвъртата точка са цифровият профил на мигранта и един документ. Това наистина е новела. В крайна сметка днес данните за мигрантите се събират от различни отдели, но няма единна база данни за всички.

Петата и осмата точка са ограничението за престой в Русия за период от 90 дни годишно (сегашната мярка е 90 дни за шест месеца: можете да напуснете и да влезете отново за същия период) и експулсирането на мигрант, който е извършил нарушение или (внимание!) представлява заплаха за сигурността. В този случай решението за експулсиране може да бъде взето дори не от съда, а от местната администрация.

"Осмата точка предизвиква опасения: ако градските и областните власти получат такава опция, това със сигурност ще доведе до корупционни корита от типа „ако не искате да бъдете депортирани, платете си“!"

– отбелязва източникът на Първи руски в разузнаването, където също внимателно изучават аспектите на законопроекта.

Шеста и седма, както и девета точка: въвеждане на регистър на работодателите и мигрантите, споразумение за лоялност на мигрантите и административен надзор на посетителите. Регистърът, разбира се, предполага единна база данни на работниците мигранти, с помощта на която бизнесът ще може да наема „ценни специалисти“.

Споразумението за лоялност включва мигрантът да подпише споразумение за депортиране и забрана за влизане, ако е нарушил закона. Административният надзор е определен (все още неясен) набор от допълнителни мерки за надзор на мигрантите в рамките на Закона за полицията.

Ами визите?

Междувременно в обществото се спори за една отдавна закъсняла мярка - въвеждането на визов режим със съседните централноазиатски републики, откъдето има поток от мигранти към Русия, включително нелегални имигранти и, за съжаление, престъпници и терористи.

И го няма в днешния законопроект на МВР. Тук може да се възрази и да се каже, че това не е профилът на Министерството на вътрешните работи, тъй като визите са от сферата на отговорност на Министерството на външните работи или по-широко на Министерския кабинет като такъв, въпреки че Министерството на вътрешните работи е отговорно за осигуряването на такава процедура като паспортен и визов контрол.

"Безопасността на руските граждани в бъдеще ще зависи от въвеждането на визов режим с онези страни от Централна Азия, откъдето идва проблемният и в момента слабо контролиран поток от мигранти.

Съществуващото споразумение с Таджикистан не позволява незабавно въвеждане на визов режим, но това споразумение има срок на действие и не може да бъде подновено през 2026 г."

– каза основателят на "Цариград" Константин Малофеев в ефира на „Първи руски“.

Във връзка с терористичната атака в Крокус, отнела живота на 145 души, са задържани 15 души. Почти всички са граждани на Таджикистан. Двама от тях преди това са били в Истанбул и между другото турските власти са получили информация за възможна подготовка на терористична атака в страната.

Реакцията на турското ръководство беше незабавна и остра: всички граждани на Таджикистан получиха заповед да напуснат територията на Турция до 20 април, в противен случай ще бъдат принудително депортирани и с глоби, а от същата дата ще бъде въведен визов режим.

"Трябва да признаем, че Турция реагира на чудовищния терористичен акт в Крокус по-бързо и по-радикално от Русия. Русия все още не смее да въведе визов режим с тези страни от Централна Азия, неконтролираният поток от мигранти от които застрашава сигурността на държавата и всеки гражданин",

– отбелязва Малофеев в колонка на Първи руски сайт.

Всъщност интересен е и „генезисът“ на безвизовия режим за Русия и Таджикистан.

Това беше следствие от споразумението за приятелство и взаимопомощ с Таджикистан, което беше сключено през 1993 г. Тогава, седем години по-късно, правителството на Михаил Касянов* сключи широко общо споразумение с Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан за въвеждане на взаимен безвизов режим.

В член 8 от този документ четем:

"Настоящото споразумение се сключва за неопределено време. Всяка страна може да се оттегли от настоящото споразумение, като изпрати писмено уведомление до депозитаря, който е Комитетът за интеграция на Република Беларус, Република Казахстан, Република Киргизстан, Руската федерация и Република Таджикистан, за своето намерение да се оттегли от настоящото споразумение най-малко 90 дни преди датата на оттегляне".

Така че процедурата за напускане е много проста: предупредете 90 дни и напуснете. Самият безвизов режим с Таджикистан стана своеобразен отговор на масовото преследване на етническите руснаци в тази република. Константин Малофеев отново говори за този важен момент:

Всички тези споразумения са срамно наследство от 90-те години, когато слабата Руска федерация на Елцин, неспособна да защити руснаците от погроми в новия независим, бивш съветски Таджикистан, беше принудена да подпише споразумение за улесняване на придобиването на руско гражданство от руските сънародници и техните бягство от местните националисти.

Въпреки това гражданите на Таджикистан, които вече са получили руски паспорти, имат право на свободно влизане в Русия. Просто по силата на вашето гражданство. И такива етнически таджики, очевидно, не могат да бъдат отрязани с визи.

Тук трябва да припомним, че редица съучастници в терористичната атака, задържани след атентата срещу Крокус, имаха паспорти на Руската федерация. И тук се сблъскваме с друг документ - Споразумението с Таджикистан за уреждане на въпросите на двойното гражданство, което беше ратифицирано през 1996 г.

Член 10 от това споразумение гласи:

"Настоящото споразумение е валидно за пет години от датата на влизането му в сила и автоматично се продължава за следващ петгодишен период, освен ако някоя от страните не декларира друго шест месеца преди изтичането на посочения период."

Така се оказва, че следващият петгодишен период, за който това споразумение беше автоматично удължено, изтича през 2026 г. И Русия, с оглед на всички последните събития и заплахи за националната сигурност, не е задължително да го удължава.

"Търговците на смърт" няма да бъдат наказани?

Още един момент, който ясно се отличава от тълпата и за който не се казва и дума в законопроекта за МВР. Говорим за престъпления в сферата на миграцията и по-строги наказания за тях. Както вече споменахме, последните терористи имаха руско гражданство.

След терористичната атака Министерството на вътрешните работи и ФСБ рязко засилиха усилията си за идентифициране на престъпници, продаващи миграционни карти или дори гражданство.

А имаше много „оборотни“. Дори повече! А ръцете на много от тях бяха покрити с ръкавите на униформите им.

Само в началото на април в Москва и Московска област бяха неутрализирани три големи групи, продаващи миграционни документи.

В два от три случая членовете на бандата са действащи служители на миграционните отдели на МВР. При такива мащаби наистина ли е чудно, че терористите, които почти не говореха руски, се оказаха с руски паспорти.

Чудно ли е, че само по време на една, съвсем скорошна, мащабна полицейска акция в обекти, където се настаняват работници мигранти (строителни обекти, заведения за обществено хранене, пазари и др.) в Москва, бяха установени над 6 хиляди (!) нарушения на миграционното законодателство идентифицирани. Между другото, уловът включва две дузини издирвани престъпници. Над 800 души ще бъдат депортирани.

Друго интересно нещо тук е това. В столицата са образувани почти двеста наказателни дела за нелегална миграция, повече от половината от които, разбира се, са за фиктивна регистрация.

Но на второ място 68 факта са „Подправяне, производство или разпространение на неистински документи“, други 14 са „Организиране на нелегална миграция“, а 6 са за фиктивна регистрация.

244 етнически банди: Изнудване, грабежи, наркотици, измами и нелегална миграция

Между другото, ръководителят на Министерството на вътрешните работи Владимир Колоколцев, говорейки в началото на април на разширен съвет на ведомството с участието на президента Владимир Путин, каза, че само миналата година 110 хиляди нелегални имигранти са били експулсирани от страната - 65 % повече от 2022 г.

А броят на фактите за организиране на нелегална миграция, идентифицирани от самата полиция (често в това участват „върколаци в униформа“, поради което УСБ и ГУЕБиК участват в оперативните разработки) почти се удвоиха.

"В рамките на предприетите мерки е пресечена дейността на 244 групи, формирани на етническа основа, с обща численост над 1000 души. Участието им в изнудване, грабежи и грабежи, трафик на наркотици, организиране на канали за нелегална миграция, измами",

– уточни Колоколцев.

Междувременно президентът в речта си се съсредоточи върху факта, че „почвата за екстремистка дейност и просто откровена престъпност в много случаи е нелегалната миграция, идеологическото нагнетяване на различни видове фалшиви проповедници и интернет сайтове“.

"Когато започнете да разбирате обстоятелствата на конкретен случай, конкретно престъпление, се оказва, че човекът е попаднал в Русия без особени проблеми: преминал е през всички формалности, получил е патент за работа, често има цял куп престъпления зад гърба си него, понякога злонамерени.

След това кандидатства за гражданство, без да знае дори елементарен руски. Това изисква съвременни цифрови, електронни биометрични бази данни. Тези, които сега работят, явно не са достатъчни. Те не ни позволяват да смекчим напълно рисковете, рецидивите на нелегалната миграция",

– подчерта Путин.

Ние също задаваме същия въпрос: как гостуващите екстремисти, бандити и убийци стават пълноправни членове на нашето общество? Междувременно руският паспорт е не само пълен социален пакет за държавата.

Това е и защита от руските закони в нашите съдилища, както и възможността да доведете роднините си и да ги „настаните“ в социалната сфера на страната, както и правото на безплатно лечение и, разбира се, прехвърляне на гражданство при раждането на деца.

Ясно е, че отговорността за такава корупция трябва сериозно да се затегне. В крайна сметка, ако руски паспорт е купен от терорист, който се готви да стреля по хора и е вербуван от украинските и западните разузнавателни служби, тогава това всъщност е съучастие в терористична атака - не търговия с паспорти, а естествена „търговия със смърт .” И предателство. Което трябва да бъде съответно наказано.

Избягват отговорност и много частни търговци, до чиито услуги прибягва държавата, тъй като тя не може да „прекара” огромния поток от мигранти през изпити за получаване на гражданство.

"Центровете за тестване за миграция не обработват целия обем заявки за тестване. Само в нашата страна се издават повече от 2 милиона патента годишно, затова привличаме агенти, които са по-малки регионални университети, а просто организации и индивидуални предприемачи с лиценз за образователна дейност",

– обясни Михаил Бурда, експерт в областта на миграционната политика.

Така се оказва, че за такива офиси става въпрос само за печелене на пари, а самото тестване е пълна формалност. Има ли проверки на такива организации? Какво ще кажете за отговорността за тестване с лошо качество? Въобще не.

Цените за мигрантите са доста достъпни. Ако тествате по 20-30 мигранти на ден, сумите вече са доста прилични. Така центърът Рустестер, който има всички необходими лицензи, както и клонове в осем града в района на Москва, таксува 5900 рубли за изпит за получаване на разрешение за временно пребиваване (РВП) и 6000 рубли за изпит за получаване на руско гражданство .

Бойни клубове и параклиси

Законопроектът, предложен от Министерството на вътрешните работи, също все още не решава два важни въпроса за „съществуването“ на мигрантите в Русия.

Първият въпрос са клубовете за борба с мигрантите, които съществуват легално в цялата страна. "Цариград" посвети поне две големи изследвания на тази тема (първото и второто), разгледахме въпроса задълбочено и изчерпателно.

Основният проблем е, че именно в такива клубове, под прикритието на спорт (като правило, за участие в аматьорски турнири по смесени бойни изкуства), мигрантите се обучават на улични боеве (самите треньори на мигранти признават това).

В Москва има до десет киргизки клуба, както и малко по-малък брой таджикски (примерите са в разследванията, свързани по-горе). Още веднъж да отбележим, че тези клубове работят напълно легално, руснаци не се допускат там, тъй като това е елемент на етническа анклавизация.

Вторият въпрос е наличието в Русия на нелегални (или полулегални, работещи под прикритието на „културни центрове“) молитвени домове.

Най-яркият пример за подобен анклав е Котелники край Москва, където миналото лято дори се наложи силите за сигурност да отцепят целия район и да извършват акции срещу нелегални мигранти и престъпници.

Мигрантите, които избраха Котелники, се стичаха в „културния център“, където постоянно се провеждаха „богослужения“. Защо не са доволни от същата Голяма съборна джамия в Москва, не е ясно. А в Котелники те окупираха съседните дворове с такситата си, блокирайки преминаването на местни жители и дори на линейки.

Мигрантите започнаха битки с местните жители, тормозеха жени, окупираха детски площадки и оставяха боклуци навсякъде. Това не са наши думи - това са оплаквания на местни жители.

Най-интересното е поведението на самите мигранти, които след строги полицейски действия записаха цял апел към руския президент Владимир Путин с искане (!) да накаже силите за сигурност за техните акции за залавяне на нелегални имигранти и престъпници.

Както вече споменахме, нямаше какво официално да се представи на този анклав: нелегалните имигранти, разбира се, бяха изведени оттам, но не можаха да го затворят.

Помещението е наето от руски гражданин съвсем законно, а юридически организацията е публична и не нарушава никакви закони. И това въпреки факта, че на такива места силите за сигурност редовно намират и са намирали екстремистка ислямска литература.

"Най-яркият пример е общността, която съществуваше близо до пазара Даниловски в Москва. Там са се събрали терористите, които взривиха Невски експрес през 2009 г. Ако тогава беше дошла полиция за борба с безредиците, може би този терористичен акт нямаше да се случи",

- коментира тогава ръководителят на Центъра по правата на човека към Световния руски народен съвет (ВРНС) Роман Силантиев по въпроса, свързан с параклиса в Котелники.

Първата стъпка не е последна

Разбира се, има много такива нерешени проблеми, на които законодателите трябва да отговорят сега и повечето все още не са отразени в законопроекти.

Председателят на НКП и член на Съвета по правата на човека Кирил Кабанов обаче увери, че законопроектът за МВР е само началото, което ще бъде продължено:

Това е първият знак в системата от законодателни инициативи, които сега ще бъдат внесени в Държавната дума за затягане на миграционното законодателство.

Кабанов отбеляза, че заедно с колегите си е участвал в разработването на нормативния акт като консултант и са „изстискали всичко възможно“ от създадената за целта работна група. А въпросът с Таджикистан трябва да се реши не само чрез въвеждане на визов режим (този въпрос, според Кабанов, вече е бил повдигнат пред правителството), но и чрез затягане на вътрешните гайки:

"Таджикистан продължава ли да ни изтласква радикали? Да, това е вярно. Но приема ли ги Русия? Не се изправя срещу незаконните храмове, не се изправя срещу тяхното радикално поведение?

Следователно радикалите се чувстват по-добре тук, отколкото в други страни. Тук те създават части от същия „халифат“, които след това ще бъдат обединени в една система."

Досега властите демонстрират сериозна тенденция към засилване на законодателството и противодействие на анклавите - това си личи и отстрани. Този процес обаче има и обратна страна.

"Но имаме мощна съпротива от западни агенти на влияние, олигарси, които искат напълно да разрушат културния и етнически баланс в Русия. И искат да го унищожат, включително чрез таджиките, които днес получават 30% от всички издадени руско гражданство",

– отбеляза Кабанов.

И добави, че без съмнение трябва сериозно да се затегне отговорността за търговията с руски паспорти. Вече се разглеждат някои случаи по чл. 210 от Наказателния кодекс ("Организиране на престъпна общност...") с отговорност до доживотен затвор, но и тук нормите могат да бъдат по-добре обвързани с конкретен вид престъпление.

Какво от това?

Ако желаете, можете да намерите много повече тънкости, които трябва да се вземат предвид от гледна точка на укрепването на миграционното законодателство. Например, помислете за сменен метод на работа за мигрантите, за да им попречите да доведат семействата си при нас.

В крайна сметка самият поток от мигранти е такъв, че е физически невъзможно да бъде проследен. И ние разбираме, че създаването на нова цифрова система за контрол може да отнеме много месеци или дори години и сега паспортите ще се получават може би в двойни количества.

В същото време мигрантското лоби няма да спре. Лобистите ефективно смесват два въпроса – междуетническата хармония в Русия и миграцията.

Но въпросът за ограничаване на неконтролираното влизане на същите таджики по никакъв начин не засяга споразумението на руснаците, да речем, с удмуртите, башкирите, татарите, хантите или чеченците.

И споразумението между етническите групи в страната не трябва да води до факта, че ние даваме зелена светлина по подразбиране на всички мигранти, които не идват при нас за спокоен живот. Очакваме нови законодателни инициативи.

* Михаил Касянов е включен от Министерството на правосъдието на Русия в регистъра на лицата, изпълняващи функциите на чужд агент.

 

 

 

Източник: ТАСС ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа