Ген. Сирски: Русия си е поставила за цел да превземе Часов Яр до 9 май

Ген. Сирски: Русия си е поставила за цел да превземе Часов Яр до 9 май

Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, заяви вчера главнокомандващият украинските въоръжени сили - генерал-полковник Олександър Сирски, съобщава Ройтерс. Агенцията допълва, че така висшият украински военен началник е отдал първостепенна важност на сраженията в източната част на Украйна, където Москва засилва нападенията си. Ройтерс отбелязва, че евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на СССР във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия, още повече като се има предвид забавянето на военната помощ за Киев от Запада.

 

 

Според Сирски, който в края на миналата седмица предупреди, че положението на източния фронт се утежнява, Русия концентрира усилията си западно от окупирания Бахмут в опит да превземе Часов Яр, преди да продължи настъплението си към град Краматорск.

Часов Яр се намира на десетина километра от Бахмут в Донецка област, уточнява Ройтерс. Подразделенията на Киев засега отблъскват руския щурм в близост до града, като са били снабдени с нови боеприпаси, дронове и електронни бойни средства, заяви Сирски в изявление в приложението "Телеграм".

"Заплахата все пак си остава съществена, като се има предвид фактът, че висшето руско командване е поставило на военнослужещите си 9 май като краен срок за превземането на Часов Яр", каза Сирски, без да дава повече подробности.

Ройтерс посочва, че в последните седмици Русия е осъществила три масирани въздушни атаки по украински електроцентрали и подстанции. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви снощи в традиционното си видеообръщение към нацията, че "ситуацията на фронта по време на такава ожесточена война винаги е тежка".

"През тези дни обаче - най-вече на Донецкия фронт - положението става още по-тежко", заяви държавният глава. Украинският лидер предупреди, че Кремъл може да подготвя мащабно настъпление за края на пролетта или за лятото на тази година, посочва Ройтерс.

 

 

 

 

Източник: БТА

 

Станете почитател на Класа