Изявлението на Блинкен за Украйна предизвика възмущение в САЩ

Изявлението на Блинкен за Украйна предизвика възмущение в САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.04.2024
  • Share:

Бившият офицер от разузнаването Шафър: САЩ ще изоставят Украйна след президентските избори

 

 

Изявлението на Блинкен за Украйна предизвика възмущение в САЩ

 

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обещава членство в НАТО на Украйна, но след президентските избори тя може да бъде оставена на произвола на съдбата, предположи бившият офицер от разузнаването на въоръжените сили на САЩ Тони Шафър в интервю за YouTube канала Judging Freedom.

По-рано в началото на април американският дипломат заяви, че Украйна в крайна сметка ще се присъедини към Северноатлантическия алианс, но че понастоящем трябва да се разработи ясна пътна карта за това.

„Причината, поради която говорят за това в момента…, за което говори Блинкен, е, че те не я искат, те няма да допуснат Украйна в НАТО … Джо Байдън се опитва да използва Блинкен, за да принуди украинците просто да продължат да воюват до 20 ноември 2024 г., а след това нека правят каквото си поискат“, каза той.

Според бившия разузнавач подобни обещания са пряко свързани с вътрешната политика на САЩ. Шафър добави, че по този начин те отлагат неизбежноно разкриване на провалите.

„Всичко, което се опитват да направят, е да показват морков на украинците до ноември, за да продължат те да се надяват на членство. Това е жестока шега“, заключи той.

По-рано през март ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че въпросът за влизането на Украйна в алианса е решен, но продължават дискусиите „кога ще се случи това и какво е необходимо за целта“.

В края на септември 2022 г. Владимир Зеленски обяви, че Киев кандидатства за ускорено присъединяване към западния военен блок. В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че пълноправното членство на Украйна в алианса е невъзможно по време на въоръжен конфликт.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа