Спецназ "Аида" и "ГОРБ" разбиват отбраната на ВСУ

Спецназ "Аида" и "ГОРБ" разбиват отбраната на ВСУ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2024
  • Share:

Министерството на отбраната на Русия съобщава, че през изминалата седмица е постигнат сериозен напредък в Краснолиманското и Купянското направление. Частите на Западната група заеха по-изгодни позиции, отблъсквайки няколко вражески контраатаки.

 

 

 

Основните цели на атаките на руските войски бяха няколко отбраняващи се бригади: 4-та танкова, 13-та национална гвардия, 103-та терористична отбрана, 57-ма моторизирана пехота, 95-а въздушно-щурмова, 43-та и 60-та механизирана.

От началото на април, според руското министерство на отбраната, са унищожени голям брой бронирани машини на НАТО, включително самоходни артилерийски установки M109 Paladin, M119 и M777 (САЩ) и Krab (Полша).

Също така сред загубите на въоръжените сили на Украйна: артилерийски установки "Акация", "Гвоздика", "Мста-Б", оръдия Д-20 и Д-30, РСЗО "Град" и "Ураган", станции за радиоелектронна борба "Буковел". -AD", "Анклав" -N" и "Забележка". Унищожен е и американският контрабатареен радар AN/TPQ-50.

Американският институт за изследване на войната (ISW) потвърждава руските данни за напредък към Оскол, включително североизточно от Купянск и южно от Кременная.

По-специално, руската армия постигна оперативни и тактически успехи в района на варовикови кариери южно от Белогоровка (южно от Кременная).

Руските войски се бият за тактически височини в района на кариерата, те успяха да изместят украинските въоръжени сили от позициите им, пишат експертите на ISW, които явно не симпатизират на Русия, след като са анализирали наличните видеозаписи с геолокация. В района на Белогоровка успешно действат части на отряда на специалните сили „Аида” и отряда „ГОРБ”.

Ожесточени боеве се водят и в района на Терен (западно от Кременная), пише ISW. Именно тук държат отбраната останалите части на 95-а десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили. На 7 април украинската щурмова авиация се опита да организира две контраатаки в района на Терен, но и двете бяха отблъснати.

Освобождаването на село Терни (където преди избухването на военните действия са живели около 1 000 души) очевидно ще бъде само въпрос на време.

Механизираните атаки (размер на усилен взвод) западно от Кременная и Сватово показват, че руското командване дава приоритет на Краснолиманското направление и може допълнително да увеличи темпа на настъпателните си действия в този район, прогнозират анализаторите на ISW.

Руските войски подобряват позицията си по линията на фронта в няколко сектора на фронта (по оперативната линия „Купянск – Сватово – Кременная”): югоизточно от Купянск в района на Кисловка; западно от Кременная при Ямполовка.

 

 

В Киев все по-сериозно се говори за предстоящото голямо настъпление на границата на ЛНР и Харковска област. ISW пише, че руските войски са възобновили настъпателните действия в посока Андреевка. Последният път настъпателни операции западно от Сватово (близо до Райгородка) се състояха през лятото на 2023 г.

В същото време командването на Киев съобщава, че е принудено да разпръсне силите си: прессекретарят на Граничната служба на Украйна Андрей Демченко заяви на 8 април, че руските ДРГ успешно действат, включително в Сумска област.

Офанзивата срещу украинските позиции се извършва с мощна въздушна подкрепа, пише военното издание The Eurasian Times. Руските войски са насочени към украинската логистична и командна инфраструктура в Купянск направление.

На 2 април е атакуван украинският команден пункт в Боровая (западно от Сватово), а на 3 април е атакуван мостът над река Оскол в района Купянск-Узловая (непосредствено източно от Купянск).

Координираните атаки срещу украинските мостове над Оскол, пише ISW, започнаха миналата есен. Основната им цел е да изолират бойното пространство на източния бряг на реката, лишавайки украинските въоръжени сили от възможност за прегрупиране и ротация.

Eurasian Times съобщава, че украинските въоръжени сили се опитват изкуствено да преувеличат възможностите на своята противовъздушна отбрана, включително Patriot.

Джъстин Бронк, старши сътрудник в британския мозъчен тръст RUSI, казва, че украинците са принудени да преместят Patriot и други системи за противовъздушна отбрана на НАТО по-близо до фронтовата линия, за да се опитат да достигнат руски бомбардировачи.

Резултатът от такава необмислена тактика на украинските въоръжени сили беше загубата на 6 пускови установки за С-300, NASAMS и MIM-104 Patriot след превземането на Авдиевка.

Украинците са фалшифицирали и данни за атаката срещу руската авиобаза в Морозовск (Ростовска област). Използва се за излитане на Су-34, които изстрелват планиращи бомби, включително по време на операцията в Оскол.

Това се потвърждава от разследването на анализатора Тайлър Рогоуей от The Drive Warzone. След като е проучил сателитни изображения от Planet Labs, експертът пише: атаката с дрон е била отблъсната от руската противовъздушна отбрана, оставяйки само два малки кратера на земята.

Нито пистата, нито пътеките за рулиране, нито един самолет е повреден, въпреки че ЦИПСО твърди, че няколко самолета са повредени и унищожени.

„Русия засили противовъздушната си отбрана във високорискови бази близо до границите на Украйна, което увеличи използването на нейните дронове срещу руски цели“, пише Рогоуей.

Мащабът на киевските фалшификати вече е толкова безсрамен, че дори американски експерти не могат да се примирят с тях.

 

 

 

Автор: Константин Олшански ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа