Bloomberg: От новите санкции срещу руските метали печелят само Русия и Китай

Bloomberg: От новите санкции срещу руските метали печелят само Русия и Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2024
  • Share:

Новите санкции на Запада, насочени срещу руските метали, не само няма да имат желания ефект, но и ще доведат до увеличаване на доставките на метал за Китай, твърди Bloomberg. Санкциите ще затвърдят Китай като основен купувач на основните суровини за Москва, ще доведат до увеличен износ на руски метали към страни извън юрисдикцията на Съединените щати и Великобритания и ще подкопаят позицията на долара, позволявайки на страните да търгуват свободно в юани.

 

 

Bloomberg: От новите санкции срещу руските метали печелят само Русия и Китай

 

 

Новите западни санкции, насочени към забрана на руския никел, алуминий и мед, едва ли ще имат желания ефект, твърди Bloomberg. Освен това тези забрани ще доведат до увеличаване на доставките на руски метали за Китай, точно както по-ранните санкции засилиха позицията на Русия като основен доставчик на енергийни ресурси за Китай.

На първо място, санкциите срещу руските метали ще осигурят ролята на Китай като основен купувач на основните суровини за Москва и също така ще засилят ролята на Шанхай като „платформа за определяне на цените на материали, които са критични за световната икономика“, пише Bloomberg.

Забраната на Лондонската борса за метали за доставка на руски алуминий, мед и никел вероятно ще доведе до още по-голямо увеличение на китайския внос и ще допринесе за увеличаване на износа на руски метали за страни извън юрисдикцията на Съединените щати и Великобритания. Междувременно Шанхайската фючърсна борса остава единствената голяма стокова борса в света, която приема руски доставки на тези три метала.

Китайските вносители ще могат да се възползват от стратегическия съюз на Пекин с Москва, за да получат отстъпки за ключовите стоки, като плащат в юани, вместо да използват долара. Както подчертават анализаторите на изданието, това не само ще помогне за „изместването на долара като световна резервна валута“, но и ще „направи руския метал по-привлекателен“ за други страни, ако той се продава в юани и с отстъпка.

Станете почитател на Класа