Как може Израел да отговори на атаката на Иран?

Как може Израел да отговори на атаката на Иран?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.04.2024
  • Share:

Възможностите включват удари по иранските ядрени съоръжения и кибератаки срещу военната инфраструктура

 

 

Израел обещава да отмъсти на Иран за ракетното нападение през уикенда. Докато САЩ и Европа призовават за въздържаност, Израел обмисля своя избор. Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че страната ще предприеме ответни действия, но не предостави подробности за това как и кога. Правителството му твърди, че бездействието ще бъде сигнал за слабост и ще насърчи по-нататъшни атаки от страна на заклетия враг, коментира агенция Блумбърг.

Удар по иранските ядрени съоръжения

Това би бил един от най-рискованите и агресивни варианти, който може да накара Иран да атакува отново Израел, потенциално предизвиквайки регионална война, която САЩ, Европа и арабските страни толкова много искат да избегнат. Израел, който бомбардира иракски реактор през 1981 г. и сирийско ядрено съоръжение през 2007 г., отдавна смята, че ядрената програма на Иран представлява заплаха за неговото съществуване.

Друга цел може да бъде иранският център за атомни изследвания „Бонаб“ – най-близкият до Израел обект, разположен на 500 км южно от Азербайджан, съюзник на Израел. Въпреки че това е едно от по-маловажните ядрени съоръжения на Иран, удар по него би изпратил силен сигнал за военните възможности на Израел.

Удари или кибератаки по военна инфраструктура в Иран

Израел може да атакува ирански военни съоръжения или друга критична инфраструктура в Ислямската република чрез директен удар или кибератака. От години Израел е обвиняван в кибератаки срещу граждански и военни цели в Иран, както и в убийства на ирански ядрени учени и други разузнавателни операции, но никога не е поемал отговорност. Бившият министър-председател Нафтали Бенет заяви, че израелските сили са унищожили база за дронове в Иран през 2022 г. по негова заповед.

 

 

 

Удари срещу ирански марионетки в Близкия изток

Израел би могъл да нанесе удари и по някои ирански марионетни милиции, като Хизбула в Ливан или хутите в Йемен. Съществуват и групировки в Ирак и Сирия. Те се финансират от Техеран и са насочени срещу Израел.

От началото на войната срещу Хамас в Газа през октомври Израел води ежедневни престрелки с Хизбула. Той отблъсква ракети и дронове от хутите, които също така атакуват свързани с Израел кораби в Червено море. Сраженията обаче не са прераснали в пълномащабна война.

Освен това Иран има свои войници в тези групи, много от които принадлежат към Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР). Израел може да се насочи към тях, както направи на 1 април, когато двама генерали от КСИР бяха убити при удар до посолството на Техеран в Дамаск.

Фокус върху Газа

Някои призовават Израел да се съсредоточи върху шестмесечната война в Газа и унищожаването на Хамас, включително в град Рафах, където според израелското правителство се намират около 8000 бойци на групировката. Победата над Хамас, която получава обучение и финансиране от Иран, би означавала победа на Израел над Иран, казва Йоси Купервасер, бивш научен директор на военното разузнаване.

Станете почитател на Класа