България на последно място в ЕC по информираност за опасностите от киберпрестъпления

Едва една четвърт от българските граждани се чувстват информирани за рисковете от киберпрестъпления, така че да могат да се предпазят от тях. Данните са от проучването на „Евробарометър” проведено в страните-членки на Европейския съюз.


С нарастване на интернет аудиторията и увеличаване на дейностите, които правим онлайн вместо извън мрежата, се увеличава и рискът от това да станем жертва на престъпление или посегателство в интернет. Възможните опасности са много – кражба на лични данни, злоупотреби при онлайн пазаруване и т.н. Именно затова, информираността на населението за това как да използват мрежата безопасно става все по-важна тема.

Данните от изследването сочат, че европейците като цяло не се чувстват много добре подготвени, за да се защитят в интернет. Само 7% от европейските граждани смятат, че са добре информирани за кибер-рисковете, а 31% се определят като по-скоро запознати. Цели 59% от анкетираните в рамките на Европейския съюз като цяло се смятат за недостатъчно подготвени, за да сърфират и ползват глобалното пространство без да се подлагат на рискове.

Делът на смятащите се за добре подготвени за безопасно сърфиране в мрежата е значително по-висок сред по-младите анкетирани европейци. 52% от запитаните между 15 и 24-годишна възраст казват, че знаят какви рискове крие ползването на интернет и как да се предпазят от тях. По-добре информирани са още и хората с висше образование, тези заети на ръководни постове в професионалната йерархия.
Ползващите интернет всекидневно също се характеризират с по-висока от средната за Европейската общност запознатост.

Степента на информираност за рисковете в интернет варира силно в различните държави от Европейския съюз. Скандинавските държави се отличават с много висока подготовка и познания в това как да ползват интернет и възможностите, които предлага той без да се подлагат на рискове. Най-добре информирани са датчаните – 73% от тях се оценяват като добре запознати с рисковете от киберпрестъпления. Над 60% от жителите на Швеция и Финландия също смятат, че имат достатъчно знания, за да не станат жертва на интернет-престъпление. След трите скандинавски държави се нарежда Обединеното Кралство, където 54% от хората смятат, че знаят как да се защитават докато са онлайн.
Ако държавите от северната част на континента се характеризират с по-висока от средната за Европа информираност, то южните държави са на противоположния полюс по отношение на подготовката срещу посегателства в мрежата. България,  Италия и Португалия са трите държави на дъното на класацията с едва 24% смятащи се за подготвени, за да се справят с рисковете в интернет. Подобна е и самооценката на анкетираните в Румъния и Гърция.


 „Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС и Галъп Интернешънъл в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. „Евробарометър” се провежда от 1973 година. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ББСС Галъп Интернешънъл.

Станете почитател на Класа