Пазарът на жилища все още търси точката на равновесие

Тази година, подобно на миналата, пазарът все още търси точката си на равновесие. Затова е много трудно все още да се правят прогнози относно предстоящите месеци до края на годината. От януари досега движението на жилищния пазар продължава да напомня това на йо-йо. Първият месец не беше добър, за разлика от февруари и март, когато определено се усети раздвижване. Очаквахме и април кривата да продължи възходящо, за да можем да определим вече регистрираното движение на пазара като тенденция, но това не се случи. Пазарът по-скоро се задържа, дори се върна малко назад като активност, което продължи и през май месец. Донякъде това се дължи на множеството празници и почивни дни.
По отношение на търсенето и предлагането, тенденцията от края на миналата година и началото на тази се запазва: търсенето се увеличи и хората, които през последните 1-3 години изчакваха дъното на цените, вече купуват. Същевременно, в момента се предлагат имоти, каквито опитните брокери не са срещали при нито една предишна криза – съчетаващи в себе си локация, качествено строителство, обзавеждане, оборудване и приемлива цена.
Ако погледнем към масовия сектор на двустайните и тристайните апартаменти, можем да кажем, че обемите на предлагане спаднаха от миналата година насам, а продавачите са все по-неотстъпчиви по отношение на цените, които определят за имотите си. За съжаление, понякога тази неотстъпчивост се дължи на заблудата, че цените на апартаментите са тези от сайтовете за имоти, а това далеч не е така. Някои от собствениците обаче (основно в традиционно по-скъпите южни и централни райони) не желаят да разберат, че разликата между офертната и пазарната цена на имота им често е доста по-голяма, отколкото им се иска, и се определя не от нуждата им да получат определена сума пари, а от готовността на купувачите да я платят. В този омагьосан кръг в момента са заключени немалко качествени имоти. През следващия месец очакваме отново раздвижване на пазара във връзка с приетите скоро промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност и задължението всички плащания по сделки с недвижими имоти над 10 хил. лв. да се осъществяват по банков път.

Станете почитател на Класа