Русия и Катар под натиск да отвържат цените на газа от петрола

След поскъпването на суровия петрол от сорт Brent с 23% през тази година най-големите европейски енергийни компании засилиха натиска върху Русия и Катар да се откажат от 40-годишната система на ценоообразуване, която обвързва цените на природния газ с тези на петрола.
На 1 юни делегати от страните, които държат две трети от световните резерви, се събраха в Кайро за еднодневна среща на Форума на страните - износителки на природен газ. Клиентите – от френската GDF Suez до германската E.ON – използваха поредния шанс да призоват производителите на синьо гориво да свържат цените със спот пазара, вместо да поддържат връзката с дългосрочните контракти, отразяващи ценовите движения на петрола. Договорните цени ще се покачат с около 15% само през следващото тримесечие според консултанта Wood Mackenzie, базиран в Единбург.
„Европейските договорни цени на газа се покачват, казва и Тиери Брос, старши анализатор в Societe Generale в Париж. Компаниите няма да подпишат новите договори, в които фигурират цени, обвързани с петрола.“
Зависимостта на Европа от природния газ се увеличава, тъй като се опитва да минимизира въглеводородните емисии, а страни като Германия се отказват от атомната енергия след катастрофата в Япония. Около две трети от газа в Континентална Европа е оценяван според дългосрочните контракти, изоставащи от движенията на петрола сорт Brent с около шест месеца, поради което горивото е по-скъпо, отколкото на спот пазарите, където цените отразяват по-точно фундаментите на търсенето и предлагането.

По-привлекателна алтернатива

Средната цена на газа по договорите за доставка от Русия и Норвегия, най-големите снабдители в региона, ще се покачи на $12,60 за милион британски термични единици през следващото тримесечие и $13,15 през четвъртото при $10,95 към момента според Wood Mackenzie. Спот цените на синьото гориво с доставка през третото тримесечие на лондонската борса ICE Futures Europe вървяха при 59,23 пени за терм в сряда или $9,74 за милион британски термични единици. Газът с доставка през идния месец се търгува за 58,34 пени на ICE, което означава спад от 4,5% през тази година.
Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел обяви планове за пълно спиране на ядрените мощности в страната до 2022 г., след като земетресението в Япония от 11 март предизвика най-тежката ядрена катастрофа след Чернобилската през 1986 г. Синьото гориво отделя наполовина по-малко въглероден диоксид от въглищата при производството на електричество, което го прави по-привлекателна алтернатива за подмяна на загубения капацитет.
Европа „не може да си позволи“ система с две цени за газа и доставчиците трябва да създадат рамка, която да обслужва европейската газова индустрия през следващото десетилетие, казва Жан-Франсоа Сирели, вицепредседател на GDF Suez (GSZ), най-голямото комунално дружество в света. Те трябва да бъдат слети или пък да се въведе някаква друга промяна, защото не е възможно да бъдеш снабден със скъп и с евтин газ в дългосрочен план.“
E.ON, най-голямото германско комунално дружество, съобщи, че коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) на глобалното му газово звено е паднала с 83% през първото тримесечие и посочи като причина „сериозния натиск върху маржа“ на едро.
Базираната в Дюселдорф компания вече ревизира около една четвърт от дългосрочните си газови покупки, а „преговорите по условията на останалите контракти се движат в правилната посока“, заяви пред анализатори на 11 май главният финансов директор на E.ON Маркус Шенк. Второто по големина комунално дружество в Германия RWE заяви през април, че очаква резултати от арбитражния процес по газовите споразумения през 2012 г. или 2013 г.
Gas Forum, чиито членове са някои от най-големите износители в света (т.е. подобна на OPEC за петролните износители), не може да контролира глобалното производство или цените през следващите пет до десет години, тъй като повечето договори за доставка са дългосрочни, заяви през декември генералният й секретар Леонид Бокановски.
11-те участници във форума са Алжир, Боливия, Египет, Екваториална Гвинея, Иран, Либия, Нигерия, Катар, Русия, Тринидад и Тобаго и Венецуела. Казахстан, Холандия и Норвегия са със статус на наблюдатели. Малайзия, Индонезия и Бруней може да се присъединят като членове и групата може да води преговори за бъдещи наблюдатели с Австралия, Туркменистан и Канада, заяви Бокановски.
Ако традиционната практика на продажби на газ с дългосрочни договори се свърже със срива на петрола, „напълно възможно“ е някои от членовете на Gas Forum да се опитат да съгласуват производството си, за да увеличат цените възможно най-много, или да съсредоточат продажбите в Азия вместо в Европа, заяви Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания. Може да се оформи отцепническа група с участието на Русия, Катар и Алжир, към която може би ще се присъединят и Египет и Нигерия.“

Азиатско търсене


Япония и Южна Корея са двата най-големи световни купувача на втечнен природен газ, най-вече с дългосрочни договори, обвързани със суровия петрол. Китай внася втечнен природен газ от 2006 г. и управлява три терминала за втечнен газ, като още 16 се планират или строят.
Обемът на търговията на спот пазарите не е достатъчен, за да се гарантира целият обем доставки, заяви на 13 май Александър Медведев, заместник главен изпълнителен директор на OAO „Газпром“, най-големия производител в света.
„Никога не сме преминавали към пазарна структура, характерна за спот пазара, и това никога няма да се случи, защото ликвидността на спот пазара не е достатъчна“, заяви Медведев в Братислава. Веднага щом икономиките започнаха да се възстановяват от финансовата криза, „стана ясно, че пазарът ще работи, както преди“.
Русия, Катар и Иран заедно притежават 53% от световните запаси на газ по данни на BP. Трите държави планират да си сътрудничат при разработването на находища в Иран, съобщи Мортен Фриш, британски независим консултант. Иран изнася горивото по тръбопроводи, но международните санкции попречиха на страната да се превърне в износител на втечнен природен газ.

Станете почитател на Класа