МВФ: Глобалното възстановяване ще отнеме поне още шест години

Пострадалите държави в еврозоната ще трябва да станат по-конкурентоспособни, а Германия и по-силните членки да допуснат покачване на цените и заплатите, заяви Оливие Бланшар, директор проучвания в МВФ, в интервю за унгарския уебсайт Portfolio.hu. Той допълни, че Япония и САЩ се налага да се справят с растящите си бюджетни дефицити и висок национален дълг. „Все още не може да се говори за загубено десетилетие, но на световната икономика със сигурност ще й отнеме поне десет години от началото на кризата, за да влезе във форма“, прогнозира Бланшар. Да припомним, че глобалната финансова криза започна през септември 2008 г. с колапса на Lehman Brothers.
Представата, че развитият свят е застрашен от преживяното от Япония изгубено десетилетие, става все по-настойчива. Управителят на британската централна банка сър Марвин Кинг казва, че Великобритания е извървяла едва половината път към преодоляването на проблемите си – пет години след началото на кризата, започнала с Northern Rock през 2007 г. Бланшар добави, че водещи държави като Германия ще трябва да допуснат още по-висока инфлация, за да може Европейската централна банка (ЕЦБ) да изпълни целта си за равнище от 2%. „По-високият темп на ценови ръст в Германия трябва да бъде разглеждан просто като необходима и желана корекция“, заяви той. „Предвид общите условия на търсене и правомощията и задължението на ЕЦБ да осигури ценова стабилност, това не е началото на хиперинфлация.“ При все това Бланшар подчерта, че икономиите в силно задлъжнелите страни са неизбежни, но трябва да бъдат въведени, без да се задушава растежът. „Ако го направите твърде бавно, пазарът не възприема намеренията ви като сериозни. Ако пък действате прекалено бързо, съсипвате икономиката. За всяка страна трябва да се намери подходящата програма за консолидация“, заяви той.
В явен израз на подкрепа за реформите във Великобритания, с които централната банка ще получи нови правомощия за гарантирането на финансова стабилност, Бланшар допълни, че политиката да се поставят цели за инфлацията има сериозни ограничения. „Можете да имате икономика, в която инфлацията е стабилна и ниска и в същото време зад кулисите съставът на производството да е погрешен, а финансовата система до трупа рискове. Правилният начин да се мисли върху паричната политика за в бъдеще е, че централната банка практически има два комплекта инструменти“, каза той.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа