Полският президент иска забавяне на решението за еврозоната

Полша не бива да бърза с определянето на дата за въвеждането на еврото. Решението по-скоро трябва да бъде оставено на следващия парламент, чийто мандат ще започне в края на 2015 г. Това заяви президентът Бронислав Коморовски и така разкри разминаване по въпроса с европейски ориентираното правителство.
През 2008 г. кабинетът заяви, че Варшава ще замени злотите с единната валута през 2012 г., но по-късно се отказа от срока заради глобалната финансова криза. Представители на администрацията казват, че Полша най-вероятно ще покрие критериите за членство в еврозоната през 2015 г. Министър-председателят Доналд Туск заяви през декември, че страната му трябва да постави целева дата през следващите няколко месеца. В противен случай рискува да остане в периферията на Европейския съюз (ЕС) с оглед все по-силното интегриране на страните от паричното обединение.
Президентът Бронислав Коморовски заяви в началото на тази седмица, че на този етап не са необходими обвързващи срокове. „Вместо да обсъждаме теоретичната възможност за присъединяване на Полша към еврозоната, по-добре е да се концентрираме върху първия етап, а именно изпълнението на критериите за членство“, посочи държавният глава в интервю за полската обществена телевизия. През ноември 2011 г. Коморовски призова правителството да не отхвърля категорично идеята за въвеждане на единната валута. Президентът на страната има в голяма степен представителни функции и практически никаква власт върху решенията за икономическата политика въпреки авторитета си у дома и в международен план. Коморовски се кандидатира за поста през 2010 г., подкрепен от партията на Туск Гражданска платформа.
Според Коморовски Полша трябва да работи за покриването на условията за членство, тъй като по-ниските дефицити и инфлация ще са от полза за националната икономика. Според доклад на финансовото министерство от този месец към ноември 2012 г. страната не е отговаряла на нито едно от фискалните и паричните изисквания, като инфлацията, държавният дефицит и лихвените проценти са били все над поставените от ЕС ограничения. В сегашния парламент липсва необходимото мнозинство в долната камара за нанасянето на промени в конституцията, според която злотите са законното платежно средство на страната, а Националната банка на Полша е централната финансова институция.
Консервативната опозиция разглежда националната валута като елемент на суверенитета и защитава необходимостта страната да стане по-заможна, преди да въведе еврото. Управителят на централната банка Марек Белка казва, че почти нулевата лихва в еврозоната не е подходяща за Полша, която държи равнище от 4%, и ще доведе до повтарящ се икономически цикъл на образуване и спукване на балони. Белка заяви тази година, че институционалната трансформация на паричното обединение се случва твърде бързо, за да може Полша да прецени предимствата и недостатъците от членство в еврозоната, където няма пожар, но пък се вдига доста пушек заради дълговата криза във валутния съюз.
Финансовият министър Ян Винсент-Ростовски заяви по-рано, че регионът трябва да се преструктурира, за да стане безопасно въвеждането на еврото, а Полша се нуждае от още структурни реформи, за да подобри конкурентоспособността си. Ростовски казва, че не може да си представи след десет години страната да е все още със собствената си валута и в позицията на буфер между интегрираната еврозона и източноевропейския й съперник Русия.

Станете почитател на Класа