Китайското производство дава нови признаци за растеж

Предварителен индикатор показа ускоряване на активността в китайския промишлен сектор през януари и очерта възходящ тренд за икономиката на страната в началото на новата година.
Индексът на мениджърите по снабдяването (PMI) в сферата на производството, изготвян от банка HSBC, се покачи на 51,9 пункта, сравнено с окончателно показание от 51,5 пункта за декември, съобщи HSBC Holdings PLC в четвъртък. Всеки резултат над границата от 50 пункта означава разрастване спрямо предходния месец. Предварителните цифри за януари, които представляват 24-месечен връх, са поредният признак за съвземане на втората по големина икономика в света и могат да допринесат за подобряване на пазарното доверие в перспективите на страната за тази година.
Индексът демонстрира подобрение вече три последователни месеца, което означава траен растеж на китайското производство. „Положителният тренд вероятно ще се запази през първото полугодие на 2013 г.“, казва Ли Вей, икономист в Standard Chartered. „Общото усещане в момента е, че растежът набира темпо, така че очакваме добри показания поне през първите две тримесечия.“ Показанието на компонента за поръчките за износ обаче влезе съвсем с малко в положителната територия - 50,1%, при 49,2% през декември. „Въпреки все още слабото външно търсене движеното от вътрешния пазар попълване на складовите запаси вероятно ще даде тласък на китайското възстановяване в идните месеци“, прогнозира Цюй Хунбин от HSBC.
Предварителните данни за икономическата активност в Китай, индекс, известен като HSBC Flash China PMI, са базирани на 85-90% от отговорите в месечно допитване на банката и излизат около седмица преди окончателните цифри. Китайските акции се покачиха при новината, като индексът на Шанхайската фондова борса се повиши с 1%. Цялостно в региона обаче реакцията бе незначителна, като индексът Hang Seng в Хонконг остана без промяна.

Станете почитател на Класа