Рифтът в еврозоната се задълбочава

Бизнес доверието в Германия удари седеммесечен връх през януари, докато икономиката на еврозоната като цяло продължи да се свива. Тези разминаващи се тенденции подчертават предизвикателствата пред управляващите в стремежа им да преодолеят задълбочаващата се икономическа пропаст във валутното обединение.
Авторитетният индекс на бизнес доверието, съставян от германския институт Ifo, се покачи за трети пореден месец, този път от 102,4 пункта през декември на 104,2 - най-високото му равнище от юни насам. Подобрението, движено от скок в очакванията на компаниите за следващите шест месеца, е поредният признак, че най-голямата икономика в еврозоната ще се съвземе бързо от почти сигурното свиване през четвъртото тримесечие.
Други данни показват трайна слабост в голяма част от региона. Индикаторът Eurocoin на активността в еврозоната сочи, че икономиката на блока е продължила да отстъпва през януари, макар и с по-бавно темпо в сравнение с последните месеци. Това е в съответствие с последните проучвания за бизнес активността и нагласите, според които еврозоната все още не е поела по пътя на възстановяването, макар че темпът на спад в производството се е забавил. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова правителствата да продължат с фискалните и структурните реформи, за да бъде превъзмогнато разделението в обединението, най-важната цел на региона.
Испания отчете покачване на безработицата до нов връх от 26% през четвъртото тримесечие, а според оценките на националната централна банка брутният вътрешен продукт е намалял с 0,6% през същия период спрямо предходния. Германската безработица, от друга страна, е близо до двадесетгодишно дъно. Икономистът от ING Bank Карстен Бързески открои постепенното обособяване на Германия от останалата част на еврозоната, което вероятно ще продължи и тази година. Задълбочаващият се икономически разлом привидно разсича традиционно стабилната сърцевина на обединението. Доверието сред холандските производители нарасна през януари, докато показанието на еквивалентния индикатор за френския и белгийския бизнес се влоши. Бизнес активността се срина във Франция и други части на еврозоната в началото на 2013 г., но се съживи в Германия, според допитване до мениджърите по снабдяването.
На световния икономически форум в Давос Драги подчерта, че еврозоната започва 2013 г. в много различен контекст, тъй като финансовите пазари са се върнали към чувството на относително спокойствие след решителните действия на ЕЦБ миналата година. „В банката смятаме, че икономическата активност е на път да се стабилизира на много ниски равнища и предвиждаме възстановяване през второто полугодие“, заяви Драги. „Всяко положително развитие обаче изисква от правителствата да не се отклоняват от курса на фискална консолидация и структурни реформи“, заяви Драги.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа