Япония отхвърли обвиненията във валутна манипулация

Япония отхвърли растящите международни критики към страната, че облекчава паричната си политика, за да смъкне стойността на йената. Финансовият министър Таро Асо определи опасенията на германския канцлер Ангела Меркел като неоправдани.
Въпреки трупащите се твърдения, че Токио използва егоистична политика на девалвация, за да осигури на износа си конкурентно предимство, японските официални лица продължават да отстояват позицията, че поевтиняването на йената напоследък е просто корекция на нереално високото й равнище. „Обвиненията във валутна манипулация са безпочвени“, заяви Таро Асо, с което визира коментарите на германския канцлер Ангела Меркел. „Облекчаването на паричната политика от Bank of Japan има за цел да извади по-бързо страната от състоянието на дефлация.“ В четвъртък германският лидер изрази загриженост, че Япония прави целенасочени опити да отслаби паричната си единица. Коментарите на Меркел дойдоха, след като под силен политически натиск Bank of Japan реши да приеме инфлационна цел от 2% и да започне неограничена програма за облекчаване на паричната политика от следващата година.
„Не мога да кажа, че ситуацията в Япония не ме притеснява“, заяви канцлерът и допълни: „В Германия вярваме, че не е работа на централните банки да поправят грешките на правителството и да компенсират липсата на конкурентоспособност.“ Изказването на Меркел е поредната забележка на официално държавно лице, изказващо притеснение, че политиките на новия японски кабинет на премиера Шиндзо Абе могат да провокират валутна война или конкурентно обезценяване на валутите.
Абе дойде на власт в края на декември, след като постигна убедителна победа на парламентарните избори с обещания за агресивно облекчаване на паричната политика, за да се преодолее дефлацията и силната йена. Валутата се смъкна с над 10% от ноември, когато Абе започна кампанията си. Неговият финансов министър обаче заяви, че поевтиняването е оправдано, предвид изключително високата стойност. „Моето виждане за нещата е, че се намираме във фаза, в която извънредното поскъпване на йената досега търпи корекция“, заяви Асо.
От Сеул предупреждават, че могат да бъдат принудени да реагират на по-слабата йена. Много южнокорейски производители са в конкуренция с японските фирми. Управителят на централната банка в страната Ким Чонг Со заяви миналата седмица, че рязък спад на йената може да провокира решителни ответни мерки, за да бъде минимизиран негативният ефект върху износа. В същото време заместник-финансовият министър Шин Йе Вон призова държавите от Г-20 да дискутират отрицателното влияние на паричните облекчения в САЩ, Европа и Япония на срещата на групата в Москва идния месец.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа