Франция и Германия попариха надеждите за сделка по бюджета на ЕС

Лидерите на Франция и Германия омаловажиха очакванията, че тази седмица ще бъде сключено споразумение по бюджета на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014-2020 г. „Ще направим всичко възможно да постигнем съгласие на следващата среща, но условията още не са подходящи“, заяви в неделя френският президент Франсоа Оланд на съвместна пресконференция с италианския премиер Марио Монти. Монти, който бе на визита в Париж, след като по-рано посети Берлин, повтори призива си за по-честна сделка, визирайки факта, че страната му внася повече в общия бюджет, без да се ползва от отстъпките за други големи платци като Великобритания и Германия.
Песимистичното изказване на Оланд дойде само ден след като германският канцлер Ангела Меркел също хвърли съмнение върху вероятността лидерите на 27-те страни членки да се договорят за бюджета в размер на €1 трлн. на срещата на върха в четвъртък и петък. „Все още не може да се каже дали преговорите ще бъдат успешни, сигурно е единствено, че ще са много трудни. Усилията обаче си струват“, заяви Меркел в седмичното си обръщение. Тя обясни, че финансовият план на ЕС е от изключително значение за предсказуемостта на националните бюджети и възстановителни програми. Първият опит за споразумение пропадна през ноември, след като позициите на застъпниците за орязване, в т.ч. Берлин, и съответно за увеличаване на общите средства се оказаха твърде раздалечени. „Ще направим всичко възможно да достигнем спогодба. Разбира се, Германия има своите интереси и в качеството си на най-голям платец желанието ни е парите да отидат за подобряване на конкурентоспособността и резултатите на ЕС. Мерилото за това трябва да са най-добрите, защото не бива да изоставаме от останалите в съвременния глобален свят“, заяви Меркел. „Мнозина мислят, че ЕС е скъпо начинание. Само че средствата, които отпускаме на Брюксел, са едва една пета от всички национални бюджети, взети заедно“, допълни тя. В понеделник Меркел прие испанския министър-председател Мариано Рахой за консултации в подготовка за срещата на върха.
Малко вероятно е да видим обща позиция на Франция и Германия преди форума в края на седмицата, макар че Меркел ще пътува до Париж в сряда за преговори с президента Оланд по темата. Ябълката на раздора е реформата на земеделската политика, от която Франция има най-голяма полза. Ресорният еврокомисар Дачиан Чолош заяви пред сп. „Шпигел“, че е изненадан от почти идеологическата съпротива на германското правителство срещу плановете за по-пряко обвързване на субсидиите с екологичните мерки. Чолош заяви още, че въпреки призивите на Берлин за разумно изразходване на средствата кабинетът на Меркел е против таван за средствата, които големите компании могат да получават от фонда за земеделска помощ.

Станете почитател на Класа