Озборн заплашва да раздроби големите британски банки

Британският финансов министър Джордж Озборн заплаши да раздроби банките, ако пренебрегнат новите правила, предназначени да избегнат следващо спасяване на финансовата система с пари на данъкоплатците.
Заканата на Озборн да прокара изменения в сектора идва на фона на продължаващите вълнения в Barclays, която загуби още двама ръководни кадри, след като понесе глоба от £290 млн. за манипулирането на междубанковия лихвен процент Libor. Royal Bank of Scotland (RBS) я грози санкция от £500 млн. по същото обвинение. Озборн ще представи закон за обособяването на търговското от далеч по-хазартното инвестиционно банкиране и дори ще стигне по-далеч, като даде на регулаторите правомощия да наказват институциите, които не разделят правилно двата типа звена. „Посланието ми към финансовия сектор е ясно: ако дадена банка пренебрегне правилата, регулаторът и финансовото министерство ще имат властта да я раздробят – пълно разделение, а не просто обособяване“, заяви Озборн.
В реч в Борнмаут той обвини лейбъристите за регулаторната система, довела до банкови спасявания и очерта промените, които въвежда, за да раздроби Службата за надзор на финансовите услуги и да даде повече правомощия на Bank of England. „Всеки политик може да критикува остро банките, да създава новинарски заглавия, да прибягва да популизъм, но с какво ще помогне това на страната ни? Работните места, инвестициите и банковата система, от която се нуждаем, ще се сринат. Нека използваме гнева си срещу кредиторите като двигател на промяната към банкова система, която работи за всички ни“, заяви Озборн.
Съобщението на Barclays, че финансовият й директор от 2007 г. Крис Лукас планира да се оттегли, бе съпроводено от новината, че главният адвокат Марк Хардинг също се готви да напусне след 10 години служба. Заминаването им е поредният трус в банката, която вече се раздели с главния си изпълнителен директор Боб Даймънд, председателя на управителния съвет Марк Ейджиъс и главния оперативен директор Джери дел Майсиер след скандала с Libor. Лукас има здравословни проблеми, които със сигурност са повлияли на решението му да се оттегли, но не са засегнали способността му да изпълнява задълженията си. Освен това е разследван от финансовия регулатор за разкритията на банката при набирането на средства през 2008 г., които я лишиха от държавна помощ. Той ще остане, докато му бъде намерен заместник. Банката твърди, че подадената от нея информация преди около пет години, когато бе спасена от инвеститори, сред които емирството на Катар, са били адекватни. Лукас е сред четиримата бивши и настоящи представители на банката, които са обект на разследване.
На фона на проблемите в RBS, застрашена от глоба от милиони английски лири за манипулиране на Libor, Озборн прикани спасената банка да използва средствата, заделени за бонуси, за да плати санкцията, по-голямата част от която ще отиде при американските регулатори.

Станете почитател на Класа