Полша се обяви срещу допълнителното орязване на европейския бюджет

Полското правителство постави условна граница в преговорите на предстоящата среща на Европейския съюз (ЕС) с изказването, че предложеното допълнително орязване на бюджета с €30 млрд. е немислимо.
Европейските лидери се събират на 7 и 8 февруари, за да договорят размера и структурата на финансовия разчет за периода 2014-20 г., след като предишният им опит пропадна през ноември заради исканото от Германия намаляване на общите средства с €30 млрд. Четири държави (Великобритания, Германия, Холандия и Швеция) призоваха за по-сериозно свиване на финансите от предвиденото от президента на Европейския съвет Херман ван Ромпуй. Тази група от нетни платци настоява, че бюджетът на Брюксел не бива да расте по време на финансова криза, а седемгодишният разчет за грубо €1 трлн. трябва да е съобразен с националните програми за икономии.
Полското правителство е твърд противник на орязването на парите за земеделие и структурни проекти – сфери, в които е сред основните бенефициенти. Пьотр Серафин, зам.-министър на външните работи, отговорен за предстоящите преговори, повтори в началото на седмицата, че ново свиване на земеделските и структурните фондове е неприемливо за правителството във Варшава и може да доведе до още една пропаднала среща. „Очакванията за твърде болезнени икономии и липсата на готовност за компромис у някои държави могат да доведат до по-непреклонна позиция на бенефициентите от европейските фондове“, заяви Серафин пред репортери. „Не е изключено преговорите да пропаднат.“ Все пак той вижда голяма вероятност за спогодба. В рамките на бюджета за периода 2007-13 г. на Полша бяха обещани около €67 млрд. в структурни фондове, които помогнаха на икономиката й да запази растежа си по време на глобалната финансова криза. Кабинетът иска още по-високи плащания в бъдеще.
Има опасения, че решението на Европейската комисия да блокира около €900 млн. във финансиране за пътно строителство в Полша ще отслаби позицията на страната в преговорите. Брюксел замрази средствата, след като правоохранителните органи съобщиха, че са разкрили договаряне на цените между компаниите, кандидатствали за изграждането на няколко финансирани от ЕС пътни проекта.
Представители на полското правителство заявиха, че не очакват инцидентът да накърни позициите им в бюджетните преговори. „Това няма да има негативен ефект върху позицията ни“, заяви Серафин. „Коментарите на еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, който посочи Полша като образец за усвояване на европейски средства, слага точка на спекулациите по темата.“ Полските прокурори обвиниха единадесет души, включително десетима корпоративни служители и един представител на агенцията за пътно строителство, в даване на подкуп и уговаряне на цени. Замразяването на средствата е поредният удар върху затруднения строителен сектор, засегнат тежко от продължаващото икономическо забавяне. Няколко водещи компании, в т.ч. PBG и Polimex Mostostal, бяха принудени да потърсят защита срещу кредиторите си или споразумения с тях.

Станете почитател на Класа