Стратегията да се купуват акции на ниски цени и да се продават при високи не работи

В момента акциите са скъпи по историческите си стандарти, прогнозираната възвръщаемост е ниска, а пазарите се стремят към средна стойност. Няма обаче причина да продавате, твърдят академиците от Лондонското бизнес училище Елрой Димсън, Пол Марш и Майк Сантън в последния си годишен инвестиционен анализ съвместно с Credit Suisse.
Съветът привидно влиза в противоречие с данните. В крайна сметка, нали има правопропорционална зависимост между оценките на акциите (било то измерени спрямо печалбите или дивидентите) и бъдещата възвръщаемост. Колкото по-висока е дивидентната доходност в определена година, толкова по-висока е очакваната възвръщаемост в следващите пет години. Цифрите през последното столетие подкрепят това наблюдение. Разбира се, статистическото значение можеше да е по-голямо, но общата тенденция е ясна. Ако сте купили американски акции при съотношение цена/дивидент под 14, досега сте генерирали обща годишна доходност от над 10% на година през изминалите десет години, три пъти повече, отколкото ако бяхте инвестирали при съотношение от 35. Правилото изглежда доста добро – купувайте при ниски цени, продавайте при високи.
Само дето стратегията не работи. Проблемът при подобен анализ на данните, казва проф. Димсън, е, че се прави от позицията на изминалото време. Благодарение на наличната информация за повече от столетие знаем как са се развили нещата през целия този период. Знаем кое равнище е било евтино и кое скъпо. Изследователите от Лондонското бизнес училище са приложили същия анализ върху последното столетие, но като използват единствено данните до разглеждания момент. На практика са гледали на историята във всеки един момент от позицията на съвременните инвеститори, единствено със съзнанието за случилото се по-рано, но не и за бъдещите развития. При това положение налучкването на точния момент за покупка и продажба предвид склонността на пазарите да се връщат към средни стойности неизменно кара инвеститорите да се представят по-зле от тези, които си остават верни на акциите. Опитите за разчитане на пазара водят до по-лоши резултати в сравнение с методи като дългосрочното инвестиране. Най-важната стратегия на фондовата борса е просто да реинвестирате дивидентите, да купувате високодоходни акции и такива с високо съотношение на счетоводната спрямо пазарната стойност, да купувате дялове в печеливши предприятия и да продавате такива в губещи.

Станете почитател на Класа