Обама даде зелена светлина за търговски преговори с ЕС

Американският президент Барак Обама даде зелена светлина за широкообхватни търговски преговори между САЩ и ЕС, с което подготви почвата за потенциално най-голямата зона за свободна търговия в света.
В годишната си реч „За състоянието на съюза“ държавният глава заяви пред Конгреса: „Ще започнем преговори по комплексно Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство с ЕС, защото свободната и справедлива търговия през Атлантика е източник на милиони добре платени работни места за американците.“ Макар и да не представлява изненада, този ход е триумф за европейските дипломати, които работят зад кулисите от ноември 2011 г. насам, за да създадат подходящите условия за двустранно споразумение.
Евентуална сделка, която не просто премахва митата, но хармонизира регулаторните и техническите стандарти за продуктите, може да генерира 2% от брутния вътрешен продукт. САЩ и ЕС вече имат сериозна търговска връзка на стойност $2,7 млрд. на ден в стоки и услуги, но от ноември 2011 г. се проучват начини за задълбочаване на взаимоотношенията на фона на растяща глобална конкуренция, особено от страна на Китай.
Изчисленията на Европейската комисия (ЕК) показват, че презокеанското търговско сътрудничество може да достигне размер от около €275 млрд. годишно и да доведе до създаването на два милиона работни места. Жоао Вале де Алмейда, посланикът на ЕС във Вашингтон, изрази задоволството си от новината и допълни: „С обединени сили ще имаме много по-голямо влияние.“ Финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб коментира, че това е добра новина за световната икономика, растеж и работни места. Междувременно холандският либерален евродепутат Мариете Шааке призова ЕК незабавно да представи предложения пред Европейския парламент за връчване на официален мандат за преговори.
Въпреки че митническите бариери между двата региона и сега са ниски (под 3% в повечето случаи), някои сектори като земеделието и промишленото производство са силно субсидирани и от двете страни на Атлантика. Представителите на САЩ и ЕС очакват разговорите да се съсредоточат върху хармонизирането на регулацията и техническите стандарти. ЕС насочва значителен политически капитал към сключването на двустранни търговски спогодби. Такава бе подписана със Сингапур през декември, а съвсем скоро трябва да е готово и споразумението с Канада. Преговори с Япония се очаква да бъдат стартирани в Токио през април, което означава, че следващата година ЕС ще прокара търговски сделки с две от най-големите икономики в света. До двустранните споразумения се стига, след като преговорите на многостранно равнище изпаднаха в застой след провала на кръга Доха на Световната търговска организация (СТО) през 2005 г. Финансовата криза и последвалата рецесия предизвикаха серия от протекционистки мерки за предпазване на националните икономики. СТО казва, че едва 18% от мерките за ограничаване на търговията, въведени от страните от Г-20 след 2008 г., са били премахнати, което означава обща загуба от 3% от световната търговия или приблизително €350 млрд.

Станете почитател на Класа