Рекордната безработица в Европа се съпротивлява на възстановяването

Зараждащото се икономическо възстановяване в Европа още е твърде крехко, за да повлияе на пазара й на труда, смятат икономисти. В 17-те страни от еврозоната безработицата през август остана на рекордно високите 12,1 % през август, сочи осреднената оценка на 30 икономисти, анкетирани от „Блумбърг“. Статистическата служба на ЕС ще публикува на 1 октомври по обед своите изчисления по темата. „Европа е изправена пред високо равнище на структурна безработица и това няма скоро да се промени, казва Анамария Грималди, икономист в Intesa Sanpaolo SpA в Милано. Възстановяването е болезнено слабо и това е още една причина да видим равнища на безработицата доста над 11 на сто и през 2015 г.“
Макар че валутното обединение вече загърби най-п родължителната рецесия в историята си, икономистите прогнозират продължаващо покачване на безработицата до връх от 12,3 % през последното тримесечие на годината. Съпротивата на трудовия пазар срещу подобряващата се икономика накара президента на ЕЦБ Марио Драги да призове правителствата да въведат „решителни структурни реформи“ за борба с безработицата.
Ситуацията е особено тежка в Испания и Гърция, където според ОИСР равнищата на безработица ще останат над 25 % и през 2014 г. Въпреки бе през второто тримесечие безработицата в Испания падна за пръв път от 2 години насам, нетното създаване на работни места изисква поне 1 % икономически растеж на годишна база, заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос. А според анкетираните от „Блумбърг“ ищкономисти това равнище може да бъде достигнато едва през четвъртото тримесечие на идната година.
„Безработицата в Европа е социална трагедия и трябват мерки за намаляването й“, заяви през юли генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.
По „Блумбърг“

Станете почитател на Класа