Ще има ли ниски цени в хипермаркета? Държавата не се отказва, напук на КЗК

Ще има ли ниски цени в хипермаркета? Държавата не се отказва, напук на КЗК
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.10.2023
  • Сподели:

Министерството на икономиката и индустрията смята, че инициативата е пазарно ориентирана, което допринася за подобряване на производството или разпределението на стоки, посочват от министерството. Оттам добавят, че предмет на инициативата са най-ниските, а не занижените цени, в този смисъл не се очаква възможен дъмпинг, изтъкват от ведомството.

 

 

 

 

Председателят на КЗК Юлия Ненкова, избрана от ГЕРБ, не е съгласна с инициативата за по-евтини храни в хранителните вериги. Според нея това нарушава търговските закони и изкривява конкуренцията

Министерството на икономиката и индустрията не приема и разсъжденията, че "Достъпно за вас" може да доведе до понижаване на цените на участващите стоки в инициативата за сметка на други, извън нея. Според Министерството такава опасност има при всички промоции и отстъпки от цени, които се прилагат и сега, и установяването на такива евентуални нарушения е предмет на проверки във всеки конкретен случай.

Не би следвало да има и опасения за нарушаване на принципа на свободна стопанска инициатива, доколкото участието в инициативата е доброволно и не е скрепено с никакви санкции или привилегии за участниците, смятат от министерството.

Кампанията трябва да осигури информираност на потребителите и достъпност до основните хранителни продукти от малката потребителска кошница, чрез предлагането им на възможно най-ниски цени, базирайки се на принципите на конкурентност, без да оказва негативно влияние върху останалите участници в икономическите отношения. Инициативата е в партньорство с бизнеса и обхваща осигуряване на 7продуктови групи от малката потребителска кошница, отговарящи на изискванията за качество и съдържащи всички необходим съставки за здравословен начин на живот.

Станете почитател на Класа