Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще струват 15 млрд. евро

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще струват 15 млрд. евро
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.10.2023
  • Сподели:

Изграждането на новите два блока на АЕЦ "Козлодуй" ще струва между 12 и 15 млрд. евро. Това обяви днес министърът на енергетиката Румен Радев. В сряда правителството реши да осигури 500 млн. лв. за започване на строителството на нов седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и подготовка за изграждането на осми.

 

 

Министърът посочи, че изпълнителят на проекта ще се избере между три компании, с които доставчика на оборудването и технологията - "Уестингхаус" работи. Това са американските "Флуор" и "Бехтел", както и корейската"Хюндай".

"Те ще бъдат поканени в състезателна процедура, за да имаме най-добрите условия. И след това ще се пристъпи към подписване на съвместен договор, в който ще бъдат фиксирани срокове и цена", посочи енергийният министър. Според Радев вероятно през март ще може да се каже срока за изграждане, а около април да бъдат получени и ценовите оферти.

По отношение на ПАВЕЦ "Чаира" министъра каза, че до момента има конкретен график за ремонти. Хидроагрегат едно ще се ремонтира от "Тошиба", а вторият от "Войт - АББ". "Надявам се да успеем да извършим ремонта до края на календарната 2024 година", допълни Радев.

Станете почитател на Класа