Анета Сланчева Мениджър правни и корпоративни въпроси Карлсберг България:Трудно ще спечелиш доверието на потребителите без ангажираност и отговорност

 Г-жо Сланчева, наскоро Карлсберг България организира Дни на доброволчеството. Разкажете ни какво представлява инициативата?

Инициативата, която ние нарекохме „Ден на Доброволчеството", обединява много хора от компанията – от различни отдели, локации и позиции в идеята всички ние да дадем нещо допълнително за домашните ни региони - градовете на Шуменско и Пиринско, по един нов начин. За нас това е добър повод да сме полезни на града, с труда си и с примера, който даваме на гражданството и на другите компании тук. Ние провеждаме такива дни в компанията от години, за нас това е вече дългогодишна традиционна инициатива, през 2015 беше осмото й издание.

На практика един „Ден на доброволчеството" изглежда така: посвещаваме един работен ден на местната общност като почистваме, подрязваме храсти, боядисваме пейки и детски съоръжения в паркове и други публични пространства – по предложените от специалисти от общините локации. Тази година списъкът с тези предложения бе подложен на публично гласуване от феновете на Шуменско и Пиринско във Фейсбук – такива, които са локализирани специално от града и региона на Шумен и Благоевград.

Как успяхте да привлечете подкрепата на служителите и местните общини към инициативата?

Наясно сме, че това не е самоцелна инициатива и трябва да си сътрудничим с месните институции, както и да се съобразим с мнението на местните хора, за да сме максимално полезни. Затова от самото начало потърсихме и намерихме диалог със специалистите, които отговарят за озеленяването и градоустройството в Община Шумен и в Община Благоевград. По тяхно предложение набелязахме локациите, които да обновим. Изключително полезно бе и сътрудничеството ни със службите на РИОСВ, чиито специалисти също съдействаха в избора на активностите за всяка една локация.
Разбира се, без подкрепата на медиите един подобен ден също не би бил популярен и толкова успешен.

Какво е за Карлсберг България корпоративната социална отговорност?

Корпоративната социална отговорност, която в корпоративните среди е известна като CSR (Corporate Social Responsibilitу) се отъждествява с устойчивост и надеждност на компанията пред външни и вътрешни публики. Това е едно от ключовите стратегически направления в развитието на Карлсберг Груп, както и на компаниите в отделните пазари, каквато е и Карлсберг България. Корпоративната социална отговорност осигурява прозрачност за важните целеви групи на нашия бизнес, в това число потребителите ни, партньорите ни, инвеститори, институции. В днешно време е трудно да развиваш бизнес и да печелиш доверието на потребителите, ако не можеш да демонстрираш ангажираност и отговорност за въздействието ти върху по-голямата общност.

Какви други дейности в тази посока осъществявате?

Винаги сме се старали да подкрепяме градовете и регионите, в които оперираме и да сме наистина отговорен корпоративен гражданин. Имаме съвместни инициативи с Шуменски Университет „Епископ Преславски", подготвяме съвместна програма и с Варненски технически университет, както и с Технически Университет, София.
Ежегодно организираме и Дни на отворените врати, когато пивоварните ни са достъпни за обществеността. Стараем се всяко лято да доставяме удоволствие и забавление за хората от Шумен и Благоевград чрез летните бирени фестивали, на които сме домакини и които радват и музикалните фенове.
Ще работим отново в тази насока догодина и смятаме да разширим обсега на тези събития.

Какви инициативи на Карлсберг България предстоят до края на годината?

През декември месец ни предстои да наградим стипендиантите на Карлсберг България от Шуменски Университет „Епископ Преславски", което е наша вече традиционна инициатива.

 

Станете почитател на Класа