easyJet: Очаквания за печалба в размер на 738 милиона лири.

Стабилна търговска дейност и активни действия за управление на разходите доведоха до стабилни маржове1

Акценти:
• Увеличение в броя на превозените пътници с 8.1% до 16.1 милиона, нарастване на капацитета със 7.3% до 17.8 милиона самолетни места, както и повишаване на затовареността на полетите с 0.6 процентни пункта до 90.3%.
• Добрите приходи и финансови резултати през октомври бяха повлияни от трагичните събития в Египет и Париж, които доведоха до по-слабо търсене и по-ниска печалба през ноември и декември. Вече направените резервации за второто тримесечие на 2016 г. показват значително подобряване на приходите от едно място, в сравнение с ноември и декември. За първото тримесечие като цяло, приходът от едно място намалява с 3,7% при постоянен валутен курс.
• Общият приход на компанията възлиза на 930 милиона лири или с 0,1% по-нисък спрямо този за предходната година. Ефектът от по-високите приходи, генерирани от увеличения обем пътници и по-високия коефициент на затоварване, беше неутрализиран от намаления приход от едно място и отрицателните валутни движения в размер на 32 млн. лири.
• Разходът за едно място се намали с 3,7%2 при постоянна валута, в резултат на енергичните действия на мениджмънта на компанията и ускоряване на плановете за подобряване на разходите, както и от по-ниската цена на горивото. През тримесечието, разходът за едно място (без този за гориво) се увеличи с 1.3%2, при постоянна валута, което е по-добро представяне спрямо представените данни през ноември 2015 г.
• easyJet получи кредитни рейтинги в началото на януари от Moodys (Baa1 + стабилен) и Standard & Пуърс (BBB + стабилен) и обяви набирането на краткосрочно финансиране за 3 милиарда лири, което отразява водещата роля на компанията на много от големите европейски летища, активното управление на разходите и здравият й баланс. Това е част от политиката по управление на собствения капитал на авиокомпанията с цел по-лесен достъп до нови източници на финансиране.
• Паричните средства и депозити са в размер на 743 милиона, а нетният кеш е 266 милиона лири към 31-ви декември 2015, демонстрирайки стабилния баланс на авиокомпанията.
• В резултат на ефективното управление на разходите, ниските цени на горивата, внимателното разпределение на капацитета в мрежата и устойчивата търговия, очакванията на борда на компанията за печалба преди данъчно облагане за годината до 30 септември 2016, остават в съответствие с пазарните очаквания3.

Изпълнителният директор на easyJet Каролин Маккол коментира: „Отличното потребителско предложение на easyJet в съчетание с ниските цени на петрола, позволиха на компанията да предлага по-ниски тарифи и това доведе до 8% увеличение в броя на пътниците през първото тримесечие. Клиентски ориентираната стратегия на компанията за ниски тарифи до основни летища, продължава да дава добри резултати. През тази година, ще консолидираме стратегията ни с фокус върху намаляване на разходите. Това ще гарантира, че авиокомпанията продължава да печели и да увеличава приходите, печалбата и дивидентите."

Бележки:
1. При постоянен валутен курс
2. В предходни години, сравнителният разход за едно място, използван за изчисляване на движенията в разхода за място при постоянна валута, включваше валутните печалби и загуби от преоценка на балансови активи и пасиви. Тези елементи сега се изключват, тъй като ръководството на компанията счита, че това дава по-вярно отражение за движенията в разхода за единица място. В случай, че старата методология бе използвана, разходът за едно място при постоянен валутен курс би се намалил с 3,4% и разходът за едно място (без включен разхода за гориво) би се увеличил с 1,7%. Валутно-курсовите разлики при преоценка на активи и пасиви от баланса на компанията в минали години сега са включени директно в движенията на валутния курс.
3. Към 25 януари 2016 г. компанията има очаквания за печалба преди данъчно облагане за 12-те месеца до 30 септември 2016, в размер на 738 милиона лири.

 

Станете почитател на Класа