×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Вигенин: Няма как да ме депресира докладът на ЕК

Няма как да се депресирам от доклада на Европейската комисия, защото очакванията не бяха високи. Неудачно е да се правят сравнения между България и Румъния". Taка външният министър Кристиан Вигенин коментира изказването на британския посланик у нас Джонатън Алън, според което докладът за България е "депресиращо четиво" и Румъния се справя много по-добре."Европейската комисия ясно е казала какви са критиките и какви са препоръките. Неудачно е да се правят сравнения между България и Румъния. Излизаме от дискусията какво точно е казано. Мнението на британския посланик е лично, не е той човекът, който дава оценка на страната ни", каза Вигенин пред Нова телевизия.Това е поредната остра реакция на Вигенин във връзка с изказване на западен посланик за ситуацията в България. Миналата година германският посланик Матиас Хьопфнер и посланикът на Франция Филип Отие публично призоваха правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление. Последва "наказание" за Отие, като правителството не предложи Отие за удостояване с орден "Стара планина" в края на мандата му, каквато бе практиката. От МВнР обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

"Една от важните препоръки е да се търси консенсус по отношение на реформите и гаранция на прозрачността на процесите там. Това често отсъстваше през последните години. Но този доклад, който покрива три правителства и два парламента, доказва, че проблемът е и в начина на функциониране на институциите, а вероятно и в кадрите", коментира още Вигенин.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова от своя страна коментира, че е крайно време политиците да сложат край на това обвинение кой е по-лош."Това не е състезание по красота", заяви пред БНТ Златанова.

Станете почитател на Класа