×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Местан: Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн -

Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн, заяви пред БНР председателят на ДПС Лютви Местан. Днес протестиращи тютюнопроизводители от Гоцеделчевско се събират на голям митинг в село Кочан, недоволни от ниските изкупни цени на тютюна.

Със съдбата на тютюнопроизводителите играха и то престъпно предишните управляващи. По-предишните управляващи решаваха проблемите. Сега, тютюнопроизводителите могат да бъдат спокойни. Гласът им е чут, заяви Местан и продължи: А да чуем гласа на тютюнопроизводителите, означава да чуем собствения си глас, защото огромна част от ПГ на ДПС се състои от колеги, които са израснали с катранови ръце. Проблемът им е наша собствена съдба. Смятаме, че протестът им е повече от справедлив. Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн. Двете партии, които стоим зад кабинета и самият кабинет, ще сторим всичко, което е необходимо, независимо от ограничените възможности за въздействие, резултат от престъпната либерализация на сектора, която беше извършена от предишните управляващи - Борисов и Цветанов. Що се отнася до цените. Понеже явно и заради пазарна конюнктура, а може би и заради нещо друго, заради което се обърнахме към Комисията за защита на конкуренцията да провери дали не е на налице картелно споразумение. Ако, в крайна сметка, средните цени на килограм тютюн се окажат по-ниски в сравнение с миналата година, държавата ще компенсира по-ниските изкупни цени на реколта 2013-а година, коментира още Лютви Местан.

Ние превантивно заложихме в бюджета за 2014-а година цели 30 милиона повече за националните доплащания за тютюнопроизводителите. Поемам ясна политическа отговорност, че в крайна сметка тютюнопроизводителите ще получат повече, отколкото при управлението на ГЕРБ. Това са пожарните действия, но имаме дългосрочна стратегия за укрепването на този отрасъл, каза Местан.

Станете почитател на Класа