×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Незаконното използване на СРС няма да е възможно

В ДАТО функционира система за сигурност, която гарантира, че не са използвани, не се използват и няма да се използват нерегламентирано специални разузнавателни средства.Това заяви председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов, който представи днес изпълнението на мерките за гарантиране на законосъобразността и повишаването на ефективността при прилагане на СРС-та.

Китов уточни, че ако все пак някой служител на агенцията си позволи да изнася нерегламентирано записи, ще останат следи и той ще може в последствие да си понесе отговорността.На 16 януари приключи структурната реформа в ДАТО и тя вече е самостоятелно функционираща агенция. Китов обясни, че вече се документират всички извършени действия по подготовка, провеждане и приключване на използването на специални разузнавателни средства. Въведени са регистри за контрол на използването на техническите средства и ясно е указан периода на съхранение на събраната информация. Въведен е и регистър за контрол на специалните разузнавателни средства. Регламентиран е и редът за използване на мобилната техника за проследяване на мобилни устройства.

По време на работата в апаратурата се въвеждат само данните, приложими към искането за използване на СРС, тефтерчетата са елиминирани, подчерта Китов. С промяна в организацията направихме така, че при излизането на колата в апаратурата се въвеждат данни само за обектите, указани в искането, реално по други обекти не може да се работи, уточни Китов.

Китов очаква през тази година правителството да определи нова сграда на ДАТО и се надява преди това да се извърши ремонт. Сградата, която ни е необходима трябва да отговаря на десетки условия, при всички положения тя ще е в София. Амбицията ми е до края на годината да се нанесем в нова сграда, обясни Китов. До тогава трябва да се въведе и воден знак върху СРС-тата и да се изработи ценоразпис, на базата на който структурите, които искат използване на СРС да си плащат за това, каза Китов.

В ДАТО има и дирекция "Научно приложни дейности", в която ще има и учебен отдел, който ще контролира провеждането на учебния процес в агенцията. Амбицията ми е до края на годината да приключим реформата, подчерта той. Китов коментира, че досега учебният процес е бил възможност и за нерегламентирано подслушване. Под формата на учебна задача екипите са могли да вършат неща в разрез със СРС, но сега се прави предварителен план за това какви ще са целите, как ще се осъществява покриването им и всяко отклонение от плана ще бъде документирано. Данните, придобити по време на мисията ще са учебни данни и ще се унищожават веднага, самото унищожаване ще се документира с протокол, който трябва да се подпише от поне трима души, уточни Китов. Обучението ще става в контролирана среда, в която на теория няма възможност някой да извърши престъпление, а учебна цел може да е колега на обучаващите се служители, обясни той.

Минимум трима души ще присъстват и при унищожаването на ненужната информация. "В 10-дневен срок може да се поиска да се изготвят веществени доказателствени средства (ВДС) върху част от събраните със СРС данни, информацията, която не е включена във ВДС се унищожава на десетия ден, обясни Китов.

Китов коментира като "безобразие" излизането в публичното пространство на записи на разговори. "Мен лично ме притеснява фактът, на който никой не обръща внимание, че се създава лошо име на структурите, които прилагат законно разузнавателни средства. Една от моите цели е да докажа, че от агенцията не изтичат записи от прилагането на СРС и да изчистя името на всички, които работят. Ще направя всичко необходимо, за да се регламентира много строго тази дейност и прилагането на СРС да е само в рамките на закона", заяви той. Кадрови промени в структурата не се очакват. "Има хора, които напускат, но повече са желаещите да работят в ДАТО. Всички специалисти, които имат желание са добре дошли", коментира Китов.

Станете почитател на Класа